676
Dawno ich nie robiłam,lubimy bardzo mięso drobiowe w każdej postaci.
Składniki:
7 szt.
500 g mięsa mielonego drobiowego
1 czerstwa kajzerka + mleko
mała cebulka
1 żółtko
1 łyżka stopionego masła
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie ulubione przyprawy do drobiu
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso można kupić gotowe już zmielone,ja jednak zawsze kupuje pierś kurzą z kością do tego typu kotletów i zawsze sama miele.
Do zmielonego mięsa,wrzucam odciśniętą z mleka bułkę,wrzucam żółtko,ścieram na tarce obraną i opłukaną cebulkę,wlewam stopione letnie masło,wrzucam posiekaną natkę pietruszki,daje sól i pieprz do smaku,całość wyrabiam ręką na jednolitą masę.
Ręce zwilżam pod bieżącym strumieniem wody i formuje owalne kotlety,spłaszczam je i obtaczam w bułce tartej.
Smażyć na średnim ogniu,na oleju z obu stron na rumiano.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
U nas najczęściej ziemniaki marchewka z groszkiem,lub sama marchewka gotowana,z bułką tartą,przepis => Marchew.
zjadłabym z chęcią takiego kotlecika
Na studenckiej stołówce takie jadłam i były przepyszne!
Ja takie pamiętam ze stołówki z internatu 🙂