5,8K
Jestem raczej „drobiowa ” dziewczyna,ale kotlety przygotowane w ten sposób,są faktycznie kruche i delikatne,kotleciki wzorowane na przepisie Magdy Gessler z moimi przeróbkami 😉
Składniki:
6 plastrów schabu
2 średnie cebule
2 szklanki mleka
ulubiona przyprawa do wieprzowiny
ulubiona przyprawa do wieprzowiny
sól i pieprz do smaku
2 jajka
mąka do panierowania
bułka tarta
smalec do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety Magdy Gessler są na cały talerz,u mnie w mniejszym wydaniu i z mniejszej porcji mięsa,doprawione po swojemu,trzeba pamiętać by mięso cienko rozbić i usunąć żyłki jeśli takowe posiada,unikniemy wtedy zwijania się kotletów na patelni.
Mięso pokroić w plastry na kotlety i rozbić tłuczkiem z obu stron(ja przyprawiłam ulubioną przyprawą do wieprzowiny),
cebulę obrać,umyć i pokroić w piórka,następnie układać na przemian mięso z cebulą w pojemniku,lub miseczce,zalać mlekiem,
zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki,u mnie stały całą noc,ale w zupełności wystarczą 3 godz.
Wyjąć z zalewy,osuszyć,doprawić solą i pieprzem,obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku,bułce tartej
i smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano.
Dzięki zalewie mleczno-cebulowej mięso kruszeje.
Czy schab można zastąpić mięsem z piersi kurczaka?
Mikołaj nigdy nie robiłam mięsa z piersi w ten sposób, u nas tylko schab od czasu do czasu tak robię, z filetem z kurczaka nie ma takiej potrzeby, mięsko drobiowe samo w sobie jest kruche i delikatne. Pozdrawiam