Kremowy sernik z Instant Pot

Słodko Słodka
14 komentarzy
Uwielbiam serniki wszelkiej maści, ale kremowy sernik z Instant Pot to po prostu mistrzostwo. Przepyszny, rozpływa się w ustach, niebo w gębie, dawno nie jadłam lepszego sernika. W pierwszym momencie pomyślałam kto robi sernik w szybkowarze? Jak to mówią do odważnych świat należy i kto nie ryzykuje… Mój sernik przygotowałam w Instant Pot Duo EVO Plus 6, w tortownicy o średnicy 18 cm. Dodatkowo na wierzch możesz przygotować ulubioną polewę lub frużelinę wiśniową, w okresie letnim można dać na wierzch sernika ulubione owoce, bitą śmietanę, co kto lubi. Ten sernik będzie również świetny z ulubioną czekoladową polewą. Jedyny minus to mała tortownica, ale kto jest na diecie nie będzie narzekał 🙂 Najlepszy sernik na świecie!!!
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Jak wykonać przepis na – Kremowy sernik z Instant Pot

Potrzebne składniki
  

Tortownica 18 cm – wysoka

Spód sernika

  • 190 g herbatników lub innych ulubionych ciastek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek stopionego, letniego masła

Masa serowa

  • 450 g sera z wiaderka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 5 jajek - L
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. kremówki - 30 lub 36 %

Sposób wykonania

  • Do malaksera wrzuć ciasteczka i zmiel je na piasek, następnie wsyp cukier puder i wlej roztopione, letnie masło. Wymieszaj w malakserze do połączenia.
    Do tortownicy o średnicy 18 cm wrzuć na samo dno papier do pieczenia i wysyp zawartość malaksera. Całość uklep na dnie tortownicy i zahaczając o boki.
    Tak przygotowaną tortownicę wrzuć na czas przygotowania masy serowej do lodówki.
    Do miski wrzuć twaróg, cukier puder i wymieszaj tylko do połączenia.
    Następnie wlej ekstrakt z wanilii, wsyp proszek budyniowy i wbij jajka, całość wymieszaj krótko mikserem tylko do połączenia.
    Wlej śmietany i ponownie wymieszaj.
    Całość wylej na schłodzony spód i przykryj tortownicę folią aluminiową, to samo zrób od dołu tortownicy.
    Do garnka multicookera wlej 1 szkl. wody, na dno garnka połóż metalowy stojak, a na stojaku umieść zawiniętą w folię aluminiową tortownicę. U mnie tortownica w stojaku by nie weszła do garnka, dlatego postawiłam ją na stojaku, ale jeśli masz model większy od mojego to nie będziesz musiała kombinować jak ja. W zasadzie to nie są kombinacje, tylko trzeba bardziej uważać przy wyjmowaniu tortownicy i to tyle.
    Zamknij garnek i wciśnij "Bake", czyli pieczenie, następnie cheescake i zatwierdź.
    Z automatu wyskoczy Ci czas 45 min (dla tych multicookerów, gdzie nie ma programu dla serników, wybierz temp. 150 °C, czas ok. 1 godz.).
    Gdy sernik będzie gotowy nie spuszczaj od razu ciśnienia tylko odczekaj, żeby ciśnienie zeszło naturalnie, samo.
    Wyjmij sernik z multicookera, łapiąc stojak za uszy z obu stron.
    Mój sernik dodatkowo wrzuciłam jeszcze na 15 min. do garnka, ponieważ robiłam go z podwójnej porcji jak normalnie ( sernik ze zdjęć to sernik z wyżej podanych składników, nie musisz podwajać składników) dlatego czas ciut musiałam wydłużyć.
    Pozostaw sernik na blacie, żeby przestygł do temp. pokojowej, następnie wrzuć go do lodówki na całą noc.
    Po schłodzeniu ściągnij folię z sernika, osusz wierzch sernika ręcznikiem papierowym i przejedź na około nożem, żeby wyjąć sernik z tortownicy.
    Postaw sernik na talerz i udekoruj górę wedle gustu i smaku.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Pamiętaj, aby sernik i jajka były w temp. pokojowej.
  • Czas całkowity przygotowania sernika nie obejmuje czasu potrzebnego na osiągnięcie ciśnienia w garnku.
  • Gotowy sernik możesz również zamrozić, rozmrażaj go w lodówce przez noc.
  • Jeśli pieczesz w piekarniku to najlepsza będzie tortownica 22 cm to. Piecz go w kąpieli wodnej temp. 150 °C, czas ok. 1 godz. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kremowy sernik z Instant Pot wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Urocznica

Pysznie się prezentuje. 🙂

Wioleta Sadowska

Ależ wygląda pysznie. Mniam, mniam.

Marlena

Czyli taki wysoki wyszedł, bo jest zrobiony z 900g twarogu?

Anna

Proszę podać temperaturę pieczenia, moje urządzenie nie ma automatycznej funkcji-sernik 😀

Mirosława Dudko

Super wygląda! Będę musiała spróbować!

Mirosława Dudko

Czy można go zrobić w piekarniku?

Lamotek.pl

Świetny jest ten sernik. 🙂 Herbatnikowy spód mega! Szybko się robi, bez zbędnego zagniatnia!