Krokiety z Kapustą i Grzybami.

Słodko Słodka
0 komentarze
Robię je zawsze na Wigilię i od czasu do czasu w trakcie roku,podaje z barszczykiem.

Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
2 duże marchewki
500 g pieczarek
2 cebule
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
olej do smażenia
Naleśniki:
200 ml mleka
200 ml gazowanej wody
150 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki oleju
Panierka:
2 jajka 
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia

Przygotowanie:
Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą,

wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min do 1 godz.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.

Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie lub do brytfanny

zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na cienkie plasterki pieczarki,

smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę,całość dokładnie wymieszać.

Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
Na koniec doprawić,solą i pieprzem do smaku.
Farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski
wlać mleko,wodę,wbić jajka,wsypać sól,wlać olej,zmiksować krótko
mikserem,przesiać przez sitko mąkę i zmiksować krótko tak,żeby nie było
grudek,odstawić na 15 min.i smażyć cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron na
rumiano,naleśniki przekładamy na drugą stronę drewnianą łopatką.
Po usmażeniu naleśniki odstawiamy do przestygnięcia,przykrywam je zawsze ściereczką lub talerzykiem.


Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz,równomiernie rozsmarowujemy,boki składamy do środka i zwijamy całość w rulon.
Zawinięte krokiety panierujemy w rozbełtanym jajku z solą,oraz bułce tartej,

tak przygotowane smażymy na patelni z olejem,na średnim ogniu z obu stron na rumiano.

Podawać najlepiej z czerwonym barszczykiem.
Krokiety te goszczą u mnie zawsze w Wigilię,ale robię je również w trakcie roku.

Farszu starcza na ok.20 naleśników,połowę farszu użyłam do pierogów,tak więc jeśli chcecie wykorzystać farsz na same krokiety trzeba zrobić naleśniki z podwójnej porcji.

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies