Krokiety z Pieczarkami i Żółtym Serem.

Słodko Słodka
3 komentarze
Krokiecik z Barszczykiem szczególnie zimą smakuje wybornie 🙂 Dziś testowałam nową metodę zwijania,którą podpatrzyłam na Instagramie ,krokiety są mniejsze takie na dwa gryzy,bardziej praktyczne dla dzieci i osób starszych.
Składniki:
Naleśniki:
12 szt.

200 ml mleka
200 ml gazowanej wody
150 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki oleju

Farsz:

1 kg pieczarek
2 średnie cebule
ok.300 g żółtego sera
garść posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Panierka:
2 jajka 
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie

 zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i starte na tarce,na dużych oczkach pieczarki,

  
smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,pozostawić do wystygnięcia,następnie wrzucić posiekaną natkę pietruszki i starty ser na drobnych oczkach tarki,

całość dokładnie wymieszać i farsz gotowy.

Do miski
wlać mleko,wodę,wbić jajka,wsypać sól,wlać olej,zmiksować krótko
mikserem,przesiać przez sitko mąkę i zmiksować krótko tak,żeby nie było
grudek,odstawić na 15 min.i smażyć cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron na
rumiano,naleśniki przekładamy na drugą stronę drewnianą łopatką.

Naleśniki układamy tak,aby jeden nachodził na drugiego,wykładamy farsz,ugniatamy łyżką,

następnie rolujemy całość,

otrzymując długi rulon,kroimy nożem skośnie na kawałki 5-6 cm,odkładamy na talerz.

 Krokiety panierujemy w rozbełtanym jajku z solą i pieprzem do smaku,oraz bułce tartej,

 tak przygotowane smażymy na patelni z olejem,

na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
Podawać najlepiej z czerwonym barszczykiem.


 

 

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

oo tak bardzo lubię takie

Aga

Często robię naleśniki z serem i pieczarkami. Tak zawijanych krokiecików jeszcze nie robiłam. Fajna sprawa. Chyba nawet szybciej się robi niż zawijane pojedynczo.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies