1 kg pieczarek
2 średnie cebule
ok.300 g żółtego sera
garść posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie
zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i starte na tarce,na dużych oczkach pieczarki,
smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,pozostawić do wystygnięcia,następnie wrzucić posiekaną natkę pietruszki i starty ser na drobnych oczkach tarki,
całość dokładnie wymieszać i farsz gotowy.
Do miski
wlać mleko,wodę,wbić jajka,wsypać sól,wlać olej,zmiksować krótko
mikserem,przesiać przez sitko mąkę i zmiksować krótko tak,żeby nie było
grudek,odstawić na 15 min.i smażyć cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron na
rumiano,naleśniki przekładamy na drugą stronę drewnianą łopatką.
Naleśniki układamy tak,aby jeden nachodził na drugiego,wykładamy farsz,ugniatamy łyżką,
następnie rolujemy całość,
otrzymując długi rulon,kroimy nożem skośnie na kawałki 5-6 cm,odkładamy na talerz.
Krokiety panierujemy w rozbełtanym jajku z solą i pieprzem do smaku,oraz bułce tartej,
tak przygotowane smażymy na patelni z olejem,
na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
Podawać najlepiej z czerwonym barszczykiem.
oo tak bardzo lubię takie
Często robię naleśniki z serem i pieczarkami. Tak zawijanych krokiecików jeszcze nie robiłam. Fajna sprawa. Chyba nawet szybciej się robi niż zawijane pojedynczo.
Też mi się wydaje,że szybciej,fajna sprawa i nic nie wylatuje podczas panierowania:-)