1,1K
Idealne ciasteczka wielkanocne dla dzieci, robię takie co roku wspólnie z synem.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 160 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 180 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
- pół tabliczki białej czekolady
- 1 ulubiona galaretka na 1 szkl.wrzątku
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier puder przesiać do miski przez sitko, wsypać cukier waniliowy, masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski, wbić jajko i żółtko ze szczyptą soli, następnie posiekać całość nożem i szybko zagnieść, gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wrzucić na pół godz do zamrażalnika.
- Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie, na grubość 3 mm, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce pamiętając, aby wycinać pary, w jednym ciasteczku zawsze wyciąć środek.
- Ciasteczka piec 8-10 min. do zarumienienia.
- Upieczone ciasteczka odstawić do przestygnięcia.
- Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, wymieszać i odstawić do wystudzenia, następnie, żeby szybciej zaczęła się ściągać wstawić do zamrażalnika, kontrolując czy nie tężeje.
- Czekoladę rozpuścić na parze, czyli zagotować wodę w małym rondelku i nałożyć na niego miseczkę tak, aby się nie stykała z wodą, wrzucić do miseczki czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, przykryć dekielkiem, i po 5 min. wymieszać dokładnie, smarować pełne ciasteczka na wierzchu i przykładać na wierzch te z wyciętym środkiem, tak aby się sklepiły, żeby galaretka nie wypłynęła.
- Do sklejonych ciasteczek, wlewać małą łyżeczką najlepiej, tężejącą galaretkę.
- Odstawić do lodówki, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Ilość ciasteczek zależy od wielkości wykrawaczy.
Śliczne! My też w tym roku robiliśmy.
🙂
ale cudeńka