4,4K
Proste i szybkie ciacho bez pieczenia, masa jogurtowo-śmietanowa z kryształkami galaretek znika w locie. Dzieci uwielbiają takie desery, a i ja sama zjadłam ze smakiem. Piękne i kolorowe ciacho, przyciąga oko i dzieci 😉 Myślę, że to również idealna propozycja na ciepłe dni.
Składniki:
Blaszka 25×35 cm
- 40 szt. herbatników
- 4 galaretki w różnych kolorach (żółta, niebieska, zielona, czerwona)
- 400 g jogurtu greckiego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 szkl. mleka
- 3/4-1 szkl.cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
- Galaretki najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Każdą wsypać do osobnej małej miseczki i rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Pozostawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć zawinąć miseczki folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
- Na drugi dzień galaretki pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać je razem w misce.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie ciasno herbatniki.
- Żelatynę zalać pół szkl. zimnego mleka i odstawić na 10 min. do napęcznienia.
- W małym rondelku zagotować resztę mleka z cukrem pudrem, zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny,odstawić do przestygnięcia.
- Gdy mleko będzie miało temp. pokojową wlać jogurt grecki i wrzucić schłodzoną i ubitą śmietankę. Całość szybko wymieszać trzepaczką rózgową-uwaga masa szybko ściąga,także trzeba się uwijać. Dodać galaretki, dokładnie wymieszać łyżką i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami.
- Na wierzch ułożyć szybko i docisnąć herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godz. i deser gotowy.
W Waszym wykonaniu:
- Ewa Łynko dziękuje za śliczne zdjęcie 🙂
- Iwonka Słoniecka, pysznie wyszedł 🙂
- Agnieszka Dudek robiła o 6 rano, żeby zabrać do pracy 🙂 oczywiście poleca ten przepis!!! Dzięki
od dawna mam chęć zrobic taki deser, ale zawsze cos innego wypadnie
Skąd ja to znam 🙂 mój syn był wczoraj zachwycony a jaki apetyt dostał 😉
uwielbiałam to jako dziecko ! na maksa ;D
Ja właśnie z myślą o synu robiłam 😉 ale sama też pożarłam spory kawałek z blaszki he he
Skusiłaś mnie, będę musiał zrobić 🙂
Polecam,coś dla dużych i małych 🙂
Cudo 🙂
Dzięki bardzo 🙂
Ja zamiast galaretek daję owoce różnokolorowe oprócz kiwi, drobno kroję. Jest pysznie i zdrowo, oczywiście mniej cukru o połowę. Galaretkę wylewam na wierzch
Każda kucharka ma swoje patenty,od czasu do czasu jest wskazane zgrzeszyć 🙂
Pyszny efekt <3
Dzięki 🙂
Witam,
Czy jesy inny sposób aby nie używać żelatyny? A np. Fix smietnka (dodać do śmietnki)
Żelatynę możesz zastąpić galaretką transparentną.
Witam, Wygląda obłednie, ale też piękna jest podkładka, gdzie Pani taką kupila??
Elu to taka serwetka papierowa tylko rozłożona i tak fajnie wygląda 🙂