953
Prosty i niezawodny przepis na bardzo smaczne ciasto z Waszymi ulubionymi owocami sezonowymi ,nie potrzeba miksera,a za miarkę do mierzenia produktów służy nam kubeczek po jogurcie naturalnym.
Składniki:
Blaszka 24×24 cm
Do odmierzania używamy kubeczka po jogurcie naturalnym 180 g.
Trzeba zwrócić uwagę by inne składniki w kubeczku zabierały tyle samo miejsca co jogurt,czyli jeśli otwieramy jogurt i jest tam 2/3 kubeczka to tyle samo musi być cukru i mąki przy odmierzaniu.
1 kubeczek jogurtu naturalnego(może być też grecki)
1 kubeczek oleju
2 kubeczki cukru
3 kubeczki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe po 40 g
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
400 g truskawek
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jogurt przelać do miski-wymyć i osuszyć kubeczek,wbić jajka,wsypać cukier i dobrze wymieszać trzepaczką rózgową
,wlać olej ponownie wymieszać.
Mąkę,proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko i dodać do pozostałych składników,po raz ostatni solidnie wymieszać wszystko
i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta poukładać wymyte i osuszone,przekrojone na pół truskawki,tak aby przekrój truskawki był u góry.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika,do 180 C i pieczemy ok 50 min.do suchego patyczka,wszystko zależy też od wielkości formy jaką będziecie mieć,także najlepiej kontrolować czas pieczenia.
Gdyby za mocno się zrumieniło,można przykryć górę folią aluminiową.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z Przyślij Przepis:-)