1,9K
Soczysty i chrupiący kurczak,skórka jest niezwykle cienka a mięso soczyste,piwo niewyczuwalne,kolejny przepis,który zagości u mnie na stałe.
Składniki:
kurczak u mnie ok.2 kg
butelka piwa
3,4 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1,5 łyżki soli
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
ulubione przyprawy do kurczaka
sos sojowy do smaku
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy,oczyszczamy dokładnie środek.
Środek nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Resztę przypraw wsypujemy do miseczki,zalewamy sosem sojowym do smaku i olejem,mieszamy,nacieramy całego kurczaka i wkładamy kurczę na całą noc do lodówki.
Z butelki z piwem usuwamy etykiety,wyparzamy,otwieramy kapsel i nakładamy naszego „generała”,trzeba nałożyć tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka.
Otwór butelki ma być odsłonięty,skóra kurczaka przy samym rancie butelki tak,aby parujące piwo spływało po kurczaku a nie po szyjce butelki.
Piwo podczas pieczenia paruje,po upieczeniu w butelce powinno zostać ok.połowa płynu,można w trakcie pieczenia do piwa wsypać trochę soli,żeby zaczęło się pienić i wypływać na zewnątrz.
Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C
pieczemy w zależności od wielkości kurczaka,od 1 do 1,5 godz.
15 min.przed końcem pieczenia ustawiłam termoobieg,żeby kurczak się ładnie zrumienił.
lubię takiego kurczaka
Pierwszy raz robiłam,tego piwa się bałam,ale jest niewyczuwalne,więc będę robić częściej 😉
Czy musi byc w szklanej foremce czy moze byc w metalowej?
Bez znaczenia jaka forma.
Witam a jak ilość sosu sojowego ?
Jak w przepisie do smaku to już kto jak lubi 3,4 łyżki wedle uznania.