Kurczak w jogurcie greckim

Słodko Słodka
8 komentarzy
 
 
Prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.Nadaje się na obiad,pieczony w piekarniku,ale też super się sprawdzi na grilla.
 Składniki:
9 szt.udek z kurczaka
1 szkl.jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżki oleju
pół łyżki oregano
3/4 łyżeczki soli
pieprz czarny mielony do smaku
pół pęczka natki pietruszki 
2 ząbki czosnku
 
 
Przygotowanie:
 Wymieszać jogurt z olejem,wycisnąć przez praskę czosnek,wsypać oregano,sól i pieprz.
Sparzyć cytrynę wrzątkiem,zetrzeć na drobnych oczkach tarki skórkę,wlać sok z cytryny,dokładnie wymieszać następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.
Mięso wymyć,osuszyć,przełożyć do miski
 zalać jogurtem,dokładnie wymieszać,wymasować,miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na parę godz.do lodówki lub na całą noc.
Mięso po wyjęciu z lodówki można przysmażyć na patelni lub przygotować na grillu,ja upiekłam w piekarniku
 pierwsze 35 min.piec w 180 C,następnie zwiększyć temp.i piec w 190 C do zarumienienia ok.15 min.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
 
 
 
 
 
 
 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Giancarlo

Buona giornata

Wyglądają niesamowicie apetycznie. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
Pozdrawiam.

Magda

Pycha, kurczak marynowany w jogurcie jest bardzo soczysty i smaczny 🙂

Justyna

Pyszna propozycja na kurczaka 🙂

anna piekneperfumy

Po upieczeniu wygląda smakowicie:). Chętnie wypróbuję ten przepis.

natalia20041989

Robię praktycznie tak samo, od wielu lat juz tak piekę kurczaka,pyszny jest ☺

Izaa

kurczak marynowany w jogurcie jest niezwykle delikatny

Unknown

Super apetycznie wygląda

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies