1,4K
Prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.Nadaje się na obiad,pieczony w piekarniku,ale też super się sprawdzi na grilla.
Składniki:
9 szt.udek z kurczaka
1 szkl.jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżki oleju
pół łyżki oregano
3/4 łyżeczki soli
pieprz czarny mielony do smaku
pół pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Wymieszać jogurt z olejem,wycisnąć przez praskę czosnek,wsypać oregano,sól i pieprz.
Sparzyć cytrynę wrzątkiem,zetrzeć na drobnych oczkach tarki skórkę,wlać sok z cytryny,dokładnie wymieszać następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.
Mięso wymyć,osuszyć,przełożyć do miski
zalać jogurtem,dokładnie wymieszać,wymasować,miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na parę godz.do lodówki lub na całą noc.
Mięso po wyjęciu z lodówki można przysmażyć na patelni lub przygotować na grillu,ja upiekłam w piekarniku
pierwsze 35 min.piec w 180 C,następnie zwiększyć temp.i piec w 190 C do zarumienienia ok.15 min.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Buona giornata
Wyglądają niesamowicie apetycznie. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
Pozdrawiam.
Pycha, kurczak marynowany w jogurcie jest bardzo soczysty i smaczny 🙂
Pyszna propozycja na kurczaka 🙂
Po upieczeniu wygląda smakowicie:). Chętnie wypróbuję ten przepis.
Robię praktycznie tak samo, od wielu lat juz tak piekę kurczaka,pyszny jest ☺
kurczak marynowany w jogurcie jest niezwykle delikatny
Super apetycznie wygląda