Kurczak w sosie barbecue (BBQ)

Słodko Słodka
10 komentarzy
Drób u nas gości na tysiąc sposobów. Kurczak w sosie babecue (BBQ) jest bardzo prosty do przygotowania, zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Takie mięso super sprawdzi się na grilla, lub jak dzisiaj u nas na niedzielny obiad. To danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut i wrzucasz na ruszt grilla, frytkownicy, czy tradycyjnie do piekarnika. Idealne danie główne na pracowity dzień, pasuje do każdej pory roku, ale w sezonie grillowym ma szczególną moc!!! Jest to prosty przepis na obiad, który pokocha cała rodzina. Możesz użyć swojego ulubionego sosu BBQ, lub przygotować własny. Bardzo smaczne są skrzydełka w sosie BBQ, u nas dzisiaj całe udka, ale robiłam już różne części kurczaka w ten sposób. Polecam serdecznie, bo mięsko jest palce lizać.
Przygotowanie 5 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Ilość porcji 3 porcje
Jak wykonać przepis na – Kurczak w sosie barbecue (BBQ)

Potrzebne składniki
  

  • 3 udka z kurczaka
  • łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego
  • ½ łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowany
  • 1 szczypta cayenne do smaku
  • ¼ łyżeczki cebuli w proszku
  • szkl. sosu BBQ
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • W małej miseczce połącz ze sobą cukier brązowy, sól, pieprz prawdziwy mielony, wędzoną paprykę, czosnek granulowany, pieprz cayenne, oraz cebulę w proszku.
    Całość dokładnie wymieszaj ze sobą i odstaw na bok.
    Udka dokładnie osusz ręcznikiem, wrzuć do miski, skrop olejem i natrzyj mieszanką przypraw.
    Tak przygotowaną miskę z udkami przykryj folią spożywczą i wstaw na 2-3 godz. do lodówki, lub na całą noc.
    Ja moje udka przygotowałam dziś we frytkownicy beztłuszczowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je tradycyjnie w piekarniku, oraz w sezonie grillowym na grillu.
    Posmaruj, lub spryskaj kosz frytkownicy olejem i połóż udka górną stroną do dołu ( stroną do prezentacji na talerzu).
    Następnie zamknij szufladę frytkownicy i ustaw czas na ok. 25 min. w zależności od wielkości udek. W połowie czasu przekręć udka na drugą stronę.
    Temp. pieczenia to 190 °C.
    Po upływie 25 min. rozsmaruj na udkach sos BBQ i ustaw temp. 200 °C, na 4 min. +-.
    Po upływie tego czasu pozostaw udka na 5 min. żeby odpoczęły i podawaj z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!!!
  • Udka możesz zastąpić udźcami, podudziami, czy skrzydełkami z kurczaka, a nawet filet z kurczaka smakuje obłędnie.
  • Czas pieczenia mięsa w zależności od rodzaju wydłuża się lub skraca.
  • Możesz do mieszanki przypraw dodać 1/2  łyżeczki chili w proszku, ja pominęłam, ze względu na najmłodszego w rodzinie.
  • Podana mieszanka przypraw była wykorzystana do przygotowania 3 udek.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak w sosie barbecue (BBQ) wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Beata

Kiedys robiłam takiego kurczaka. Potem jakoś zapomniałam o tym. Na pewno zrobie jeszcze nie raz,

Mirosława Dudko

Nabrałam ochoty na takie jedzonko 🙂

Wioleta Sadowska

Bardzo praktyczny przepis. Pyszne jedzonko.

Julia

Zapachniało majówkowym grillem. Świetna propozycja, już po samych zdjęciach wygląda naprawdę apetycznie! Chętnie spróbuję przy najbliższej okazji 🙂

Lamotek.pl

Kusi mnie ten sprzęt, tak samo jak ten kurczak! 🙂 Mniam!