1,4K
Jak wykonać przepis na – Kurczak w sosie barbecue (BBQ)
Drób u nas gości na tysiąc sposobów. Kurczak w sosie babecue (BBQ) jest bardzo prosty do przygotowania, zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Takie mięso super sprawdzi się na grilla, lub jak dzisiaj u nas na niedzielny obiad. To danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut i wrzucasz na ruszt grilla, frytkownicy, czy tradycyjnie do piekarnika. Idealne danie główne na pracowity dzień, pasuje do każdej pory roku, ale w sezonie grillowym ma szczególną moc!!! Jest to prosty przepis na obiad, który pokocha cała rodzina. Możesz użyć swojego ulubionego sosu BBQ, lub przygotować własny. Bardzo smaczne są skrzydełka w sosie BBQ, u nas dzisiaj całe udka, ale robiłam już różne części kurczaka w ten sposób. Polecam serdecznie, bo mięsko jest palce lizać.
Potrzebne składniki
- 3 udka z kurczaka
- 1½ łyżki brązowego cukru
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego
- ½ łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki czosnku granulowany
- 1 szczypta cayenne do smaku
- ¼ łyżeczki cebuli w proszku
- ⅓ szkl. sosu BBQ
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
- W małej miseczce połącz ze sobą cukier brązowy, sól, pieprz prawdziwy mielony, wędzoną paprykę, czosnek granulowany, pieprz cayenne, oraz cebulę w proszku.Całość dokładnie wymieszaj ze sobą i odstaw na bok.Udka dokładnie osusz ręcznikiem, wrzuć do miski, skrop olejem i natrzyj mieszanką przypraw.Tak przygotowaną miskę z udkami przykryj folią spożywczą i wstaw na 2-3 godz. do lodówki, lub na całą noc. Ja moje udka przygotowałam dziś we frytkownicy beztłuszczowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je tradycyjnie w piekarniku, oraz w sezonie grillowym na grillu.Posmaruj, lub spryskaj kosz frytkownicy olejem i połóż udka górną stroną do dołu ( stroną do prezentacji na talerzu). Następnie zamknij szufladę frytkownicy i ustaw czas na ok. 25 min. w zależności od wielkości udek. W połowie czasu przekręć udka na drugą stronę. Temp. pieczenia to 190 °C.Po upływie 25 min. rozsmaruj na udkach sos BBQ i ustaw temp. 200 °C, na 4 min. +-.Po upływie tego czasu pozostaw udka na 5 min. żeby odpoczęły i podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!!!
- Udka możesz zastąpić udźcami, podudziami, czy skrzydełkami z kurczaka, a nawet filet z kurczaka smakuje obłędnie.
- Czas pieczenia mięsa w zależności od rodzaju wydłuża się lub skraca.
- Możesz do mieszanki przypraw dodać 1/2 łyżeczki chili w proszku, ja pominęłam, ze względu na najmłodszego w rodzinie.
- Podana mieszanka przypraw była wykorzystana do przygotowania 3 udek.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak w sosie barbecue (BBQ) wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Kiedys robiłam takiego kurczaka. Potem jakoś zapomniałam o tym. Na pewno zrobie jeszcze nie raz,
Bardzo smaczny jest i nie trzeba się z nim dużo pieścić, chwila moment i przyprawiony. Taki uniwersalny, bo w sezonie grillowym smakuje wybornie 🙂
Nabrałam ochoty na takie jedzonko 🙂
My kochamy kurczaka pod każdą postacią, a ten jest super smaczny i szybki, a do tego uniwersalny, bo możesz go trzasnąć w piekarniku, na grillu, czy jak u nas dzisiaj we frytkownicy beztłuszczowej. Zabieram go ze sobą na majówkę, będę piekła na grillu dla rodzinki.
Bardzo praktyczny przepis. Pyszne jedzonko.
U mnie ostatnio dużo takich szybkich przepisów, ae w sezonie grillowym taki kurczak robi robotę 🙂 Polecam
Zapachniało majówkowym grillem. Świetna propozycja, już po samych zdjęciach wygląda naprawdę apetycznie! Chętnie spróbuję przy najbliższej okazji 🙂
Polecam, bardzo smaczny, u nas już były robione w ten sposób różne części kuraka i za każdym razem bardzo smaczny 🙂 Robiłam teraz na majówkę na grillu w ogródku podudzia , wyszły super. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kusi mnie ten sprzęt, tak samo jak ten kurczak! 🙂 Mniam!
Sprzęt polecam, bo jest wart swojej ceny, w zasadzie nie ma dnia, żebym go nie używała, a kurczaczek paluszki lizać 🙂