Wystarczy wrzucić wszystko warstwami do garnka,zalać bulionem i gotować.Obiad przygotowany w ten sposób jest mega smaczny 🙂 Polecam !!!

Składniki:
8 szt.
500 g mięsa mielonego 
pół woreczka ugotowanego ryżu
1 jajko L
2,3 łyżki kaszy manny
ulubione przyprawy do mielonego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
2 średnie cebule
4 marchewki
pół główki kapusty białej
200 g śmietany 18 %(kwaśna)
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 szkl.osolonej wody do smaku,lub bulionu drobiowego
Dodatkowo:
olej do smażenia


Przygotowanie:
Cebulę obrać,umyć i pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie z niedużą ilością oleju zacząć podsmażać na małym ogniu,
marchewkę obrać,umyć,zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wrzucić do cebuli,całość podsmażyć,dodać przecier pomidorowy,
chwilę smażyć i zdjąć z ognia.
Kapustę zetrzeć na szatkownicy.
Mięso mielone wrzucić do miski,razem z ugotowanym ryżem,przecisnąć czosnek przez praskę,wbić jajko,wsypać mannę oraz przyprawy,całość dokładnie wymieszać
 i formować dość spore kule.
Bierzemy garnek 4 l i zapełniamy dno garnka poszatkowaną kapustą do 1/3 wysokości,
następnie układamy na kapuście większą część podsmażonej cebulki z marchewką,
smarujemy wierzch śmietaną kwaśną,
układamy na śmietanie nasze mięsne kule,
rozkładamy resztę kapusty a na na kapuście resztę cebulki z marchewką,
całość zalewamy osoloną wodą do smaku,lub bulionem,wstawiamy na palnik,gdy zacznie się gotować,zmniejszamy palnik i na wolnym ogniu gotujemy przez godz.pod przykryciem.

Gotowe podajemy z ziemniakami.




 
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments