Leniwe Zrazy.

Słodko Słodka
1 komentarze
Uwielbiam ten rodzaj zrazów raz,że szybko i sprawnie się je robi a dwa są bardzo smaczne i jest sosik a my uwielbiamy sosy 😉

Składniki:
10 szt.

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1czerstwa bułka kajzerka
ulubione przyprawy do mielonego
spory ząbek czosnku
sól,pieprz do smaku
majeranek 
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
garść posiekanej natki pietruszki
2 cebule
3 ogórki kiszone
100 g boczku wędzonego

Dodatkowo:

olej do smażenia
mąka do panierki

Przygotowanie:
  Bułkę moczymy w ciepłej wodzie,odciskamy.
Kroimy boczek,ogórka i cebulę w kosteczkę,podsmażamy na patelni sam boczek i pozostawiamy do wystygnięcia.
Do miski wrzucamy mięso mielone,przyprawy,przeciśnięty przez praskę czosnek,bułkę i jajko,ogórka z cebulką,oraz zimny boczek,
wszystko dokładnie mieszamy ręką do połączenia.
Z mięsa formujemy dość spore kule,spłaszczamy je i formujemy podłużne zrazy,które kulamy w mące.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony do mocnego zarumienienia inaczej nie uzyskamy sosu.
Przekładamy do garnka,zalewamy tłuszczem z patelni,patelnie przelewamy wrzącą wodą i zalewamy tym zrazy,dusimy pod przykryciem przez pół godz.dolewając wrzącą wodę w razie konieczności.
Gotowe zrazy wyjmujemy na talerz,

mąkę rozrabiamy z niedużą ilością wody tak,żeby nie było grudek,wlewamy do sosu mieszając do zagotowania,wyłączamy palnik,zaciągamy delikatnie śmietanką,doprawiamy sos do smaku i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.



 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Madlene P

Świetny pomysł i o ile mniej pracy niż przy tradycyjnych zrazach 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies