1,1K
Ciasto Szpinakowe,w którym tak naprawdę nie czuć szpinaku,mój mąż zapierał się,że nie będzie go jadł,a wcina…tylko uszy mu się trzęsą;-)
Składniki:
3 szkl.mąki pszennej
1,5 szkl.cukru
1,5 szkl.oleju
5 szt.jaj
4 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g szpinaku mrożonego
Masa:
500 ml śmietanki kremówki 36 %
opakowanie serka mascarpone 250 g
2 łyżki cukru pudru
2 garście truskawek drobno pokrojone
oraz garść do ozdoby na górę,u mnie jeszcze borówki zagościły
2 galaretki truskawkowe
oraz jedna galaretka truskawkowa przygotowana prędzej i pokrojona w drobną kostkę
Przygotowanie:
Ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!!
Szpinak rozmrażamy,odsączamy na durszlaku dociskając łyżką.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,dolewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,przesianą przez sitko.
Cały czas miksujemy,dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C,na około godz.sprawdzamy patyczkiem czy już dobry.
Co do blachy piekłam już to ciacho kilka razy składniki są na dużą prostokątną blachę,wczoraj akurat piekłam na okrągłej średnicy 26 cm i jeszcze 6 muffin mi z tego wyszło;-),już nie wspomnę o tym,że przekroiłam ciasto na 2 blaty,a 3 poszedł na okruszki.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szkl.wody,odstawiamy do stężenia i kroimy w drobną kostkę.
2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1,5 szkl.wody i odstawiamy do lekkiego stężenia,w tym czasie ubijamy mocno schłodzoną kremówkę na sztywno,dodajemy cukier puder do smaku,serek mascarpone,ubijamy,następnie wlewamy galaretkę truskawkową lekko tężejącą,miksujemy i wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową,mieszamy łyżką.
Ciasto przekroiłam na 3 blaty,z czego jeden poszedł na okruszki,na górę.
Z tego rozpędu nie cyknęłam zdjęcia jak rozkroiłam,ale dodam Wam jak robiłam na dużej blaszce prostokątnej.
Na pierwszy blat wykładam połowę masy,rozsypuje garść drobno pokrojonych truskawek wyrównuje łyżką i przykładam kolejnym blatem,na który wykładam resztę masy,rozsypuje garść drobno pokrojonych truskawek,wyrównuje łyżka i posypuje okruszkami z górnego blatu.
Przystrajam truskawkami i borówkami,wkładam do lodówki na 4-5 godz.i gotowe.
Chwila prawdy. Piecze się. Pierwszy raz!
Będzie dobrze 🙂 U mnie też w tym roku będzie,mąż sobie za życzył 😉
Mam pytanie czy można dać np.250g szpinaku?
Tak można,w cieście nie czuć nawet grama szpinaku,dzięki szpinakowi ciasto ma ładny żywy zielony kolor.