Makaron w Sosie Śmietanowo-Pieczarkowym z Piersią Kurczaka.

Słodko Słodka
0 komentarze
Danie to jest lekkie,łatwe i przyjemne w przygotowaniu,ok.30 min.i obiad gotowy 🙂

Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy gyros
sól i pieprz do smaku
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki z górką kwaśnej śmietany
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 kulka mozzarelli
250 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki lub koperku
3 łyżki oleju do smażenia 
makaron kokardki
Przygotowanie:
Filet myjemy,osuszamy,kroimy w drobną kostkę,skrapiany olejem,przyprawiamy przyprawą gyros oraz solą i pieprzem do smaku,najlepiej jest to zrobić wieczorem,lub 2-3 godz.przed smażeniem mięsa.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na patelnie wlewamy 2,3 łyżki oleju,obieramy,myjemy i siekamy w kosteczkę cebulę,następnie smażymy do zarumienienia na patelni,wrzucamy obrane pieczarki,pokrojone na mniejsze kawałki,

smażymy do odparowania wody z pieczarek,wsypujemy sól i pieprz do smaku,następnie wrzucamy pierś z kurczaka,chwilkę podsmażamy,

wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,smażymy dosłownie 2 min.wlewamy śmietany,przecier pomidorowy,wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy  na małym ogniu,do zgęstnienia sosu ok.10 min.doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami,na koniec wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę,

gdy się rozpuści,wrzucamy odcedzony makaron,oraz posiekaną zieleninę,całość mieszamy i gotowe.

U mnie przełożyłam wszystko do garnka i wymieszałam,bo nie ukrywam,że porcja była dość spora 😉
 

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies