Malinowa chmurka

Słodko Słodka
14 komentarzy
Przepyszna malinowa chmurka to ciasto na specjalne okazje, ale i nie tylko. Wygląda wyjątkowo apetycznie na talerzu zarówno upieczona w blaszce prostokątnej jak i w tortownicy. Ciasto to najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy mamy pod ręką świeże maliny prosto z krzaka, ale spokojnie możesz je przygotować z malinami mrożonymi. Malinową chmurkę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu i ciacho to sprawdziło się idealnie.
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Czas całkowity 2 hrs
Ilość porcji 15 porcji
Jak wykonać przepis na – Malinowa chmurka

Potrzebne składniki
  

Tortownica 24 – 26 cm

    Kruche ciasto

    • szkl. mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szkl. cukru pudru
    • 125 g masła lub margaryny
    • 3 żółtka
    • 1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie

    Galaretka

    • 2 opakowania galaretki o smaku malinowym
    • 3 szkl. wrzącej wody
    • 450 g mrożonych malin

    Krem

    • 330 ml śmietany kremówki 30 %
    • 500 g serka mascarpone
    • cukier puder do smaku

    Beza

    • 3 białka
    • szkl. cukru
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 garść płatków migdałowych

    Sposób wykonania

    • Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodaj żółtka i posiekaj nożem. Następnie zagnieć szybko ciasto. Wylep tak przygotowanym ciastem dno tortownicy. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Piecz w temp. 180°C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
      Galaretki rozpuść we wrzątku, dokładnie wymieszaj i wrzuć mrożone maliny, ponownie wymieszaj. Odstaw do lekkiego stężenia, gdy galaretka z malinami zacznie tężeć wylej ją na przestygnięte kruche ciasto w tortownicy. Wstaw na 2 – 3 godz. do lodówki.
      Śmietankę i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku. Krem wyłóż na galaretkę z malinami i wyrównaj.
      Na krem nałóż upieczoną wcześniej beze.
      Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypuj cukier cały czas miksując. Miksuj do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i tylko krótko wymieszaj mikserem na niskich obrotach do połączenia. Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika i na papierze do pieczenia odrysuj sobie okrąg Ø 24 cm i rozsmaruj beze w tym okręgu. Na wierzchu posyp beze płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu i piecz ok. 1 godz. Pamiętaj każdy piekarnik jest inny i Ty sama najlepiej wiesz jak i w jakiem temp. w Twoim piekarniku wypieka się beza. Upieczoną bezę od razu wyjmij na blat i postaw do przestygnięcia. Przestygnięty blat bezowy nałóż na krem.
      Tak przygotowane ciasto ponownie wstaw do lodówki.
      Smacznego!!!
    • 1 szkl. = 250 ml.
    • Blat bezowy, żeby się nie kruszył i nie łamał, staram się z papieru do pieczenia podebrać cieniutką deseczką,można też dużym nożem przejechać pod bezą, żeby lepiej odchodziła od papieru. Następnie zsuwam z tej deseczki delikatnie na krem.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Malinowa chmurka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    14 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Maminemk kulinarny

    Uwielbiam chmurkę! To jest rewelacyjne pyszne ciacho. Połączenie smaków i ta owocowa warstwa to -niebo w gębie😋
    Pyszota!!!

    Maminek kulinarny

    Gapa ze mnie🙈

    Oczywiście życzę wszystkiego co najlepsze:zdrowia,spokoju,miłości i życzliwości 🍀🌷🌷🌷🌷🌷🙂

    Wioleta Sadowska

    Mojej siostrze taka malinowa churka na pewno by smakowala.

    HALINA

    bardzo dziekuje za przepis, dopiero P. napisala ze ciasto robi sie a potem sklada w calosc , dziekuje.

    Monika

    Wygląda obłędnie! Rzadko jem,a uwielbiam:)

    Mirosława Dudko

    Ależ to fajnie wygląda. Uwielbiam maliny, więc z pewnością ciasto by mi smakowało 🙂

    Edyta

    Jak pieknie wyszla! To prawdziwie niebianska chmurka! Cudowna…mmmmm!

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

    Polityka prywatności i cookies