Malinowa chmurka

Słodko Słodka
31 komentarzy
Przepyszna malinowa chmurka to ciasto na specjalne okazje, ale i nie tylko. Wygląda wyjątkowo apetycznie na talerzu zarówno upieczona w blaszce prostokątnej jak i w tortownicy. Ciasto to najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy mamy pod ręką świeże maliny prosto z krzaka, ale spokojnie możesz je przygotować z malinami mrożonymi. Malinową chmurkę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu i ciacho to sprawdziło się idealnie.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 1 godzina 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Ilość porcji 15 porcji
Jak wykonać przepis na – Malinowa chmurka

Potrzebne składniki
  

Tortownica 24 – 26 cm

Kruche ciasto

  • szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szkl. cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie

Galaretka

  • 2 opakowania galaretki o smaku malinowym
  • 3 szkl. wrzącej wody
  • 450 g mrożonych malin

Krem

  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku

Beza

  • 3 białka
  • szkl. cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 garść płatków migdałowych

Sposób wykonania

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodaj żółtka i posiekaj nożem. Następnie zagnieć szybko ciasto. Wylep tak przygotowanym ciastem dno tortownicy. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Piecz w temp. 180°C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
    Galaretki rozpuść we wrzątku, dokładnie wymieszaj i wrzuć mrożone maliny, ponownie wymieszaj. Odstaw do lekkiego stężenia, gdy galaretka z malinami zacznie tężeć wylej ją na przestygnięte kruche ciasto w tortownicy. Wstaw na 2 – 3 godz. do lodówki.
    Śmietankę i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku. Krem wyłóż na galaretkę z malinami i wyrównaj.
    Na krem nałóż upieczoną wcześniej beze.
    Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypuj cukier cały czas miksując. Miksuj do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i tylko krótko wymieszaj mikserem na niskich obrotach do połączenia. Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika i na papierze do pieczenia odrysuj sobie okrąg Ø 24 cm i rozsmaruj beze w tym okręgu. Na wierzchu posyp beze płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu i piecz ok. 1 godz. Pamiętaj każdy piekarnik jest inny i Ty sama najlepiej wiesz jak i w jakiem temp. w Twoim piekarniku wypieka się beza. Upieczoną bezę od razu wyjmij na blat i postaw do przestygnięcia. Przestygnięty blat bezowy nałóż na krem.
    Tak przygotowane ciasto ponownie wstaw do lodówki.
    Smacznego!!!
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Blat bezowy, żeby się nie kruszył i nie łamał, staram się z papieru do pieczenia podebrać cieniutką deseczką,można też dużym nożem przejechać pod bezą, żeby lepiej odchodziła od papieru. Następnie zsuwam z tej deseczki delikatnie na krem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Malinowa chmurka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
31 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Maminemk kulinarny

Uwielbiam chmurkę! To jest rewelacyjne pyszne ciacho. Połączenie smaków i ta owocowa warstwa to -niebo w gębie😋
Pyszota!!!

Maminek kulinarny

Gapa ze mnie🙈

Oczywiście życzę wszystkiego co najlepsze:zdrowia,spokoju,miłości i życzliwości 🍀🌷🌷🌷🌷🌷🙂

Wioleta Sadowska

Mojej siostrze taka malinowa churka na pewno by smakowala.

HALINA

bardzo dziekuje za przepis, dopiero P. napisala ze ciasto robi sie a potem sklada w calosc , dziekuje.

Monika

Wygląda obłędnie! Rzadko jem,a uwielbiam:)

Mirosława Dudko

Ależ to fajnie wygląda. Uwielbiam maliny, więc z pewnością ciasto by mi smakowało 🙂

Edyta

Jak pieknie wyszla! To prawdziwie niebianska chmurka! Cudowna…mmmmm!

Nisia

Witam, jeśli będę używać świeżych malin to dodać taką samą ilość jak mrożonych?

ANGELIKA

Wyszedł cudowny torcik dla mamy 🩷

Anna

Wygląda pysznie. Chęcią wypróbuję twój przepis

Kasia

Asiu wszystkiego dobrego dla Ciebie, a ciasto jest przepyszne. Ja jak nie mam akurat malin to daję borówki amerykańskie i też super się sprawdzają

Ewelina

Wiele dobrego słyszałam o tym cieście, ale sama nie zdecydowałam się jeszcze na wykonanie. 😊 Twoja chmurka wygląda absolutnie przepysznie!

Kuchcik gotuje

Prezentuje się rewelacyjnie 😍 Jedno z najlepszych ciast z kremem 🤗

Basia

Pysznie wygląda. Skusiła bym się na kawałek

Monika

Lubię robić takie ciasta. Zawsze wychodzą smaczne

Gosia

Ciasto wygląda pysznie. Chętnie spróbuję je zrobić