Przepyszna malinowa chmurka to ciasto na specjalne okazje, ale i nie tylko. Wygląda wyjątkowo apetycznie na talerzu zarówno upieczona w blaszce prostokątnej jak i w tortownicy. Ciasto to najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy mamy pod ręką świeże maliny prosto z krzaka, ale spokojnie możesz je przygotować z malinami mrożonymi. Malinową chmurkę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu i ciacho to sprawdziło się idealnie.
Potrzebne składniki
Tortownica 24 – 26 cm
Kruche ciasto
- 1½ szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅓ szkl. cukru pudru
- 125 g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie
Galaretka
- 2 opakowania galaretki o smaku malinowym
- 3 szkl. wrzącej wody
- 450 g mrożonych malin
Krem
- 330 ml śmietany kremówki 30 %
- 500 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
Beza
- 3 białka
- ⅔ szkl. cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 garść płatków migdałowych
Sposób wykonania
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodaj żółtka i posiekaj nożem. Następnie zagnieć szybko ciasto. Wylep tak przygotowanym ciastem dno tortownicy. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Piecz w temp. 180°C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.Galaretki rozpuść we wrzątku, dokładnie wymieszaj i wrzuć mrożone maliny, ponownie wymieszaj. Odstaw do lekkiego stężenia, gdy galaretka z malinami zacznie tężeć wylej ją na przestygnięte kruche ciasto w tortownicy. Wstaw na 2 – 3 godz. do lodówki.Śmietankę i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku. Krem wyłóż na galaretkę z malinami i wyrównaj.Na krem nałóż upieczoną wcześniej beze. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypuj cukier cały czas miksując. Miksuj do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i tylko krótko wymieszaj mikserem na niskich obrotach do połączenia. Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika i na papierze do pieczenia odrysuj sobie okrąg Ø 24 cm i rozsmaruj beze w tym okręgu. Na wierzchu posyp beze płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu i piecz ok. 1 godz. Pamiętaj każdy piekarnik jest inny i Ty sama najlepiej wiesz jak i w jakiem temp. w Twoim piekarniku wypieka się beza. Upieczoną bezę od razu wyjmij na blat i postaw do przestygnięcia. Przestygnięty blat bezowy nałóż na krem. Tak przygotowane ciasto ponownie wstaw do lodówki.Smacznego!!!
- 1 szkl. = 250 ml.
- Blat bezowy, żeby się nie kruszył i nie łamał, staram się z papieru do pieczenia podebrać cieniutką deseczką,można też dużym nożem przejechać pod bezą, żeby lepiej odchodziła od papieru. Następnie zsuwam z tej deseczki delikatnie na krem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Malinowa chmurka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Uwielbiam chmurkę! To jest rewelacyjne pyszne ciacho. Połączenie smaków i ta owocowa warstwa to -niebo w gębie😋
Pyszota!!!
Ostatnio robiłam latem to ciacho, ale w dużej prostokątnej blaszce 🙂
Gapa ze mnie🙈
Oczywiście życzę wszystkiego co najlepsze:zdrowia,spokoju,miłości i życzliwości 🍀🌷🌷🌷🌷🌷🙂
Dziękuje serdecznie za życzenia, ściskam 🙂
Mojej siostrze taka malinowa churka na pewno by smakowala.
To jest akurat takie ciasto, któremu ciężko się oprzeć 🙂
bardzo dziekuje za przepis, dopiero P. napisala ze ciasto robi sie a potem sklada w calosc , dziekuje.
Nie ma za co 🙂 U mnie malinowa chmurka posłużyła za ciasto urodzinowe. Pozdrawiam
Wygląda obłędnie! Rzadko jem,a uwielbiam:)
Ostatnio robiłam chyba latem w prostokątnej blaszce, a teraz właśnie urodzinowo w tortownicy 🙂
Ależ to fajnie wygląda. Uwielbiam maliny, więc z pewnością ciasto by mi smakowało 🙂
Takie ciacho jest pycha, ale muszę Ci napisać Mireczko, że najlepsza malinowa chmurka jest ze świeżymi malinami, z mrożonymi też jest smaczna, ale ze świeżymi jednak lepsza 🙂
Jak pieknie wyszla! To prawdziwie niebianska chmurka! Cudowna…mmmmm!
Dziękuje serdecznie, nie chciało mi się piec tortu, to chociaż taką chmurką trzasłam 😉