Robi się je dosłownie ekspresowo, nie muszą leżakować, są od razu miękkie i puszyste. Można je nadziać powidłami śliwkowymi. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możesz też je przygotować na ostatnią chwilę przed świętami. Te pierniczki są tak dobre, że znikają bez zbędnych dekoracji, chyba mi się jeszcze nie zdarzyło, żebym je pięknie udekorowała, ponieważ znikają prosto z blaszki, jeszcze ciepłe i "gołe". Polecam serdecznie do przygotowania świątecznych pierniczków i innych smacznych wypieków, mąkę prosto z młyna – Młyny Szczepanki.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 50 mins
Ilość porcji 40 szt. w zależności od wielkości wykrawaczy
Jak wykonać przepis na – Miękkie pierniczki

Potrzebne składniki
  

  • szkl. mąki pszennej ekstra typ 400
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka - L
  • 1,5 łyżki miodu
  • 60 g masła
  • 25 g drożdży świeżych

Sposób wykonania

  • Składniki suche przesiać do miski i wymieszać, następnie podgrzać masło z miodem na małym ogniu. Wyłączyć palnik i wkruszyć drożdże, wymieszać dokładnie do połączenia, wlać do miski ze składnikami suchymi ( odczekałam 3-5 min. za nim wlałam ), wbić jajka.
  • Wszystko wyrobić ręką lub przy pomocy miksera. Następnie na lekko podsypanym mąka blacie rozwałkować ciasto, na grubość 3-4 mm i wykrawać pierniczki.
  • Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucać do piekarnika nagrzanego do 180 C na 8-10 min. Można je również posmarować roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika.
  • Piec do zarumienienia.

W Waszym wykonaniu

  • Jacek B. Myszkowski, piękne jak malowane, dziękuje serdecznie za apetyczne foto 🙂
  • Anna Jagieła, dziękuje Kochana za smaczniutką fotkę 🙂
  • Zdjęcie nadesłane przez Panią Bożenkę Urlicką, pięknie udekorowane 🙂 Dziękuje
Gotowe po przestygnięciu lukrujemy, dekorujemy, jak widzicie u mnie talentu do dekoracji za grosz 😉
 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Miękkie pierniczki wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
35 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
3 lat temu

idealne 🙂

Adriana
3 lat temu

Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki 🙂
https://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki

Mroweczka 18
3 lat temu

Pierniczki wyszly pyszne 🙂 a ma pani moze przepis na rownie smaczne maslane ciasteczka?

Unknown
1 rok temu

Pierniki są pyszne właśnie zrobiłam

Magda
5 miesięcy temu

Śliczne pierniczki, od razu czuję zbliżające się święta 🙂

Wioleta Sadowska
5 miesięcy temu

Takie pierniczki są przepyszne. Mniam, mniam.

Di bloguje
5 miesięcy temu

Cudowne!

Dorota
5 miesięcy temu

Przepis za chwilę zanotuję. Co roku piekę różne rodzaje pierników, ale takich z dodatkiem drożdży jeszcze nie robiłam. A jeśli jeszcze można upiec wersję “nadzianą”, to nie ma wykrętów. Koniecznie trzeba upiec!

Marzena
5 miesięcy temu

Cudownie wyglądają kochana 🙂

Jacek
Jacek
5 miesięcy temu

Super przepis!!! Sprawdziłem😃wyszły bardzo smaczne. Miałem je udekorować… nie zdążyłem…zjedli😉

Słodkie okruszki
5 miesięcy temu

Wyglądają pysznie 🙂 Mam podobny przepis 😉 Choć częściej robię takie bez drożdży 😉

Słodko Słodka
5 miesięcy temu

U nas właśnie oprócz piernika dojrzewającego lubimy tylko takie miękkie pierniczki z dodatkiem drożdży🙂 Zrobiłam sporą porcję i tylko słychać co chwilę jak pudełko w kuchni się otwiera 😉

Beata
Beata
5 miesięcy temu

Właśnie znalazłam ten przepis i już mnie kuszą. Mam tylko pytanie, w którym momencie i jak je nadziać.

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Beata

Beatko ja to robiłam tak, że wycinałam większe koła, na środek dawałam powidła i zlepiałam jak bułeczki. Niestety nie mam fotek, bo bym dodała do wpisu 🙂Te pierniczki szybciutko znikają a jeszcze nadziane to już w ogóle 😘 Pozdrawiam

Szarlotte.Pl
5 miesięcy temu

Mniam! Idealne na święta. Dzieciaki będą zachwycone!

Ervi
5 miesięcy temu

Na pewno aromatyczne 🙂

Edyta
5 miesięcy temu

Jakie sliczne pierniczki, pycha 🙂

Kamila
5 miesięcy temu

Idealne na święta. Zapisuje przepis!

Marzena
Marzena
5 miesięcy temu

Bardzo pyszne pierniczki naprawdę znikają szybko. Dziękuję za przepis😊. A czy można do tego ciasta dodać troszkę kakao aby były troszkę ciemniejsze?

Marzena
Marzena
5 miesięcy temu

Dziękuję 😀