1,6K
Jak wykonać przepis na – Miękkie pierniczki
Robi się je dosłownie ekspresowo, nie muszą leżakować, są od razu miękkie i puszyste. Można je nadziać powidłami śliwkowymi. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możesz też je przygotować na ostatnią chwilę przed świętami. Te pierniczki są tak dobre, że znikają bez zbędnych dekoracji, chyba mi się jeszcze nie zdarzyło, żebym je pięknie udekorowała, ponieważ znikają prosto z blaszki, jeszcze ciepłe i "gołe". Polecam serdecznie do przygotowania świątecznych pierniczków i innych smacznych wypieków, mąkę prosto z młyna – Młyny Szczepanki.
Potrzebne składniki
- 2¼ szkl. mąki pszennej ekstra typ 400
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka - L
- 1,5 łyżki miodu
- 60 g masła
- 25 g drożdży świeżych
Sposób wykonania
- Składniki suche przesiać do miski i wymieszać, następnie podgrzać masło z miodem na małym ogniu. Wyłączyć palnik i wkruszyć drożdże, wymieszać dokładnie do połączenia, wlać do miski ze składnikami suchymi ( odczekałam 3-5 min. za nim wlałam ), wbić jajka.
- Wszystko wyrobić ręką lub przy pomocy miksera. Następnie na lekko podsypanym mąka blacie rozwałkować ciasto, na grubość 3-4 mm i wykrawać pierniczki.
- Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucać do piekarnika nagrzanego do 180 C na 8-10 min. Można je również posmarować roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika.
- Piec do zarumienienia.
Instrukcja na filmie
Gotowe po przestygnięciu lukrujemy, dekorujemy, jak widzicie u mnie talentu do dekoracji za grosz 😉
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Miękkie pierniczki wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
idealne 🙂
Dziękuje 🙂 Pozdrawiam
Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki 🙂
https://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki
Dziękuje Serdecznie za Zaproszenie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pierniczki wyszly pyszne 🙂 a ma pani moze przepis na rownie smaczne maslane ciasteczka?
Super 🙂 To są moje ulubione pierniczki zaraz po pierniku długo dojrzewającym ;-)Postaram się coś wrzucić niebawem ,zamówienie na maślane przyjęte ;-)Pozdrawiam 🙂
Pierniki są pyszne właśnie zrobiłam
Bardzo się cieszę, że przypasowały 🙂
Śliczne pierniczki, od razu czuję zbliżające się święta 🙂
Ja już od Wszystkich Świętych je wypiekam na życzenie syna 😉 ha ha
Takie pierniczki są przepyszne. Mniam, mniam.
Fajne, mięciutkie a jak się je nadzieje to już w ogóle pychota 🙂
Cudowne!
Dzięki 🙂
Przepis za chwilę zanotuję. Co roku piekę różne rodzaje pierników, ale takich z dodatkiem drożdży jeszcze nie robiłam. A jeśli jeszcze można upiec wersję „nadzianą”, to nie ma wykrętów. Koniecznie trzeba upiec!
Ja chyba pierwszy raz piekłam je ze 3 lata temu, właśnie zaciekawił mnie przepis ze względu na dodatek drożdży i tak już ten przepis został z nami na stałe. Co roku je wypiekam, i zawsze jeszcze chwilę przed świętami z synkiem je razem robimy. Bardzo lubimy ten przedświąteczny czas 🙂
Cudownie wyglądają kochana 🙂
Dzięki Marzenko 🙂
Super przepis!!! Sprawdziłem😃wyszły bardzo smaczne. Miałem je udekorować… nie zdążyłem…zjedli😉
Dzięki Jacku za fotki, zawsze miło jeśli ktoś korzysta z tych przepisów 🙂
Wyglądają pysznie 🙂 Mam podobny przepis 😉 Choć częściej robię takie bez drożdży 😉
U nas właśnie oprócz piernika dojrzewającego lubimy tylko takie miękkie pierniczki z dodatkiem drożdży🙂 Zrobiłam sporą porcję i tylko słychać co chwilę jak pudełko w kuchni się otwiera 😉
Właśnie znalazłam ten przepis i już mnie kuszą. Mam tylko pytanie, w którym momencie i jak je nadziać.
Beatko ja to robiłam tak, że wycinałam większe koła, na środek dawałam powidła i zlepiałam jak bułeczki. Niestety nie mam fotek, bo bym dodała do wpisu 🙂Te pierniczki szybciutko znikają a jeszcze nadziane to już w ogóle 😘 Pozdrawiam
Mniam! Idealne na święta. Dzieciaki będą zachwycone!
Pyszne są takie pierniczki, my ciągle podjadamy, już za dużo w puszce nie zostało 😉
Na pewno aromatyczne 🙂
Bardzo lubię takie świąteczne drobne wypieki 🙂
Jakie sliczne pierniczki, pycha 🙂
Jeszcze parę zostało w puszce 😉
Idealne na święta. Zapisuje przepis!
Polecam serdecznie, takie miękkie pierniczki są bardzo smaczne 🙂
Bardzo pyszne pierniczki naprawdę znikają szybko. Dziękuję za przepis😊. A czy można do tego ciasta dodać troszkę kakao aby były troszkę ciemniejsze?
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Tak pewnie możesz śmiało dodać kakao. Pozdrawiam i polecam Idealne pierniczki do dekorowania, też są bardzo smaczne i miękkie, jak do pojedzenia to możesz śmiało grubsze wycinać 😉
Dziękuję 😀