Kolejna propozycja na świąteczne,miękkie pierniczki,które można od razu wcinać,jak również przechować do świąt w zamkniętej puszce.

Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
125 g masła ( pół kostki)
2 jajka klasy L
3 łyżki miodu
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka kawy rozpuszczalnej Inki
1 łyżka kakao
6 łyżek przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej+1 łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia
Przygotowanie:
 Masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka,wlać miód,przesiać cukier puder,kakao,wsypać przyprawę do piernika i kawę inkę,

podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia się masła i połączenia wszystkich składników,następnie masę przelać do miski

 i przesiać połowę mąki,zmiksować i odstawić do przestygnięcia.

Po przestygnięciu wbić jajka,dodać śmietanę,przesiać resztę mąki,oraz wlać sodę rozpuszczoną w wodzie,ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem,do gładkości,zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika na pół godz.

Ciasto rozwałkować na podsypanym delikatnie blacie mąką na grubość 4-5 mm,wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temp.170 C 8-10 min.

Po przestygnięciu polukrować,lub ozdobić wedle uznania i gotowe 🙂
  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza

jak fajnie podrosły 🙂 taki słodkie pulchniaczki <3

Kinga

Świetny pomysł! 😉