Szybkie i miękkie pierniczki,nie wiem która to już tura od listopada,ale mam nadzieje,że to już ostatnia przed świętami 😉 Tym razem upiekłam jak wszyscy spali i schowałam cichaczem w puszce :-)No cóż dekoracja to nie jest moja mocna strona…ale golasy też smakują 😉

Składniki:
3 blaszki od piekarnika 
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 jajka L
100 g masła lub margaryny
100 g miodu
100-130 g cukru pudru
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Do małego rondelka wrzucić masło,miód,cukier puder,przyprawę do piernika i kakao,podgrzać tylko do roztopienia i połączenia się wszystkich składników,odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Do miski przesiać przez sitko mąkę z sodą,wbić jajka i wlać zawartość rondelka,całość zagnieść,lub wspomóc się mikserem,ciasto będzie elastyczne i klejące,można wstawić miskę na 10 min.do lodówki,żeby ciasto było bardziej sztywne i mniej klejące.
Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,lub macie silikonowej,rozwałkować na grubość 4 mm,wykrawać ulubione kształty i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 C ok.10 min.

Pozostawić do wystygnięcia,następnie schować do puszki lub słoika z dekielkiem.
Przyznam się szczerze,że marny ze mnie dekorator,ale mam nadzieje,że chociaż jedną turę zdążę polukrować 🙂

Część zrobiłam z lukrem(cukier puder plus sok z cytryny).

Pierniczki są miękkie i puchate zaraz po upieczeniu.

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota

Fajne pierniczki. Ja też dekorowałam zwykle lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. W tym roku po raz pierwszy zdobiłam ciasteczka lukrem królewskim.
W domu mam strasznego łasucha i dlatego wszystkie słodkości przygotowuję pod jego nieobecność, a później skrzętnie ukrywam.
Pozdrawiam:)

Izaa

ślicznie wyglądaja

Teresa S

Ja nie pieklam pierniczków bo nie mam szczęścia żeby mi się udaly a Twoje takie śliczne