255
Lubimy mielone,a jeszcze tak pysznie nadziane to już w ogóle petarda 🙂
Składniki:
6 szt.
500 g mielonego u mnie z łopatki
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do mielonego
garść posiekanej natki pietruszki
Nadzienie:
200 g szpinaku (u mnie mrożony)
1 cebulka
60 g sera typu feta
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
Dodatkowo:
olej do smażenia
oraz bułka tarta do obtoczenia klopsów
Przygotowanie:
Cebulkę obrać,umyć i posiekać w kosteczkę,wrzucić na patelnię z odrobiną oleju,gdy się rumieni dodać szpinak,i smażyć do zredukowania wody,przyprawić solą i pieprzem,pamiętając o tym,że ser feta jest również słony,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz śmietanę,dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min,zdjąć z ognia,szpinak przełożyć do miseczki,ser feta pokroić w kosteczkę i dodać do szpinaku,całość wymieszać i nadzienie gotowe.
Mielone wrzucić do miski,wbić jajko,wsypać mannę,przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki,całość wyrobić ręką,
z mięsa formujemy dość spore kule,spłaszczamy w ręce i nakładamy łyżkę farszu,
następnie zamykamy kule w rękach,sklejamy mięso tak aby nadzienie nie wychodziło na wierzch,kulamy w rękach klopsy,obtaczamy w bułce tartej
i smażymy na patelni z olejem na złoto z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Asiu wspaniale gotujesz i wymyślasz obiadki