Miętowy Sernik na Zimno na Spodzie z Oreo.

Słodko Słodka
6 komentarzy
Sernik ten Powstał z Potrzeby Chwili,czyli taki Kombinowany z tego co było w Domu.

Składniki:

Spód:

duża paczka oreo
2-3 łyżki masła orzechowego

Masa:

500 g twarogu z wiaderka
1 kostka twarogu półtłustego
400 g jogurtu greckiego
2 galaretki przezroczyste winogronowe Winiary
1 czekolada miętowa
2 szkl.wrzątku

Dodatkowo:

kiść winogrona
pare borówek
1 galaretka przezroczysta winogronowa Winiary na górę
1,5 szkl.wrzątku

Przygotowanie:

Do blendera wrzucam ciasteczka oreo wraz z masłem orzechowym i blenduje przez chwilę do uzyskania mokrego piasku.


Przygotowuje sobie okrągłą formę Fi 20 cm,boki wykładam papierem do pieczenia na spód wysypuje ciasteczka i uklepuje dłonią.

Twaróg i jogurt grecki wrzucam do miski,galaretki przygotowuje wg przepisu na opakowaniu,ja dałam na 2 galaretki 2 szkl.wody,gdy przestygną i zaczną tęzeć dodaje je do twarogu,oraz wrzucam startą na drobnych oczkach czekoladę miętową,wszystko krótko miksuje i wylewam na spód ciasteczkowy,odkładam do lodówki do stężenia.

W tym czasie przygotowuje sobie galaretkę transparentną,jak wyżej tylko na 1,5 szkl wody,winogrona myje,osuszam,kroje na pół ,układam na górze naszego sernika i wierzch zalewam tężejącą galaretką,
wkładam do lodówki i gotowe.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kuchnia od Dwojga

Za samym oreo nie przepadam, ale w takim towarzystwie musi być super 🙂

A ciastka oreo z kremem miksujemy? Ja juz robilam i z kremem i dodalam maslo i wyszlo za mokre.

Anonimowy

Małe opakowanie Oreo tzn. ile mniej więcej ciasteczek?Można czymś zastąpić masło orzechowe?