Mini hot – dogi w cieście francuskim

Słodko Słodka
12 komentarzy
Szybki przepis na mini hot – dogi w cieście francuskim to nie tylko świetny pomysł na imprezową przekąskę. Takie mini hot – dogi przygotowałam na kolacje dla najmłodszego w rodzinie, muszę Wam napisać, że zniknęły bardzo szybko z talerza. Jeśli lubisz szybkie przepisy to dobrze trafiłaś, ten przepis przygotujesz w 20 min. Ja dziś użyłam ulubione parówki mojego synka, Ty możesz użyć swoje ulubione. Wykorzystałam w sumie 6 składników, oczywiście możesz wzbogacać to danie o własną inwencje twórczą, możesz dodać ser, możesz również posypać mini hot – dogi przed pieczeniem sezamem lub czarnuszką, co kto lubi.
Przygotowanie 5 minuty
Gotowanie 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Ilość porcji 8 szt.
Jak wykonać przepis na – Mini hot – dogi w cieście francuskim

Potrzebne składniki
  

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g
  • 8 szt. ulubionych parówek - u mnie Filusie, takie akurat lubi mój synek
  • ketchup
  • musztarda
  • prażona cebulka
  • jajko

Sposób wykonania

  • Przygotuj sobie blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia.
    Ustaw piekarnik na temp. 200 – 220 °C.
    Rozwiń płat ciasta francuskiego.
    Usuń foliowe osłonki z parówek i ułóż je na cieście francuskim, następnie nożem podziel na równe mniej więcej kwadraty.
    Nałóż z jednej strony parówki musztardę, ja się wspomogłam rękawem cukierniczym, takim jednorazowego użytku, ale Ty spokojnie możesz to zrobić małą łyżeczką, lub prysnąć prosto z butli.
    Z drugiej strony parówki nałóż ketchup.
    Na musztardę sypnij prażoną cebulką.
    Po kolei zroluj każdy kwadrat ciasta francuskiego tak, żeby łączenie było u dołu.
    Jeśli używasz małe parówki, końce ciasta możesz podwinąć pod spód.
    Układaj mini hot – dogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Natnij nożem 3,4 razy każdego mini hot – doga, następnie przesmaruj roztrzepanym jajkiem.
    Tak przygotowaną blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Podawaj jeszcze ciepłe.
    Smacznego!!!
  • Mini hot – dogi przed pieczeniem możesz posypać sezamem lub czarnuszką.
  • Parówki możesz owinąć w plaster sera.
  • Większe parówki możesz przekroić na pół.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mini hot – dogi w cieście francuskim wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko

Aż zgłodniałam!

Wioleta Sadowska

Jakie fajne! I z pewnością pyszne!

Słodkie okruszki

Fajny pomysł na przekąskę

Monika

Bardzo często robię na kolację lub dla męża do pracy:)

Mirosława Dudko

Fajny, prosty pomysł „:)

iza

fajny pomysł, szybka i smaczna przekąska