Mozaika Drobiowa z Piekarnika na Kanapki

Słodko Słodka
9 komentarzy

Szybka i smaczna, soczysta kiełbasa domowa z piersi kurczaka lub jak kto woli pieczeń 😉 Ostatnio znudziły nam się kiełbasy sklepowe, więc dużo nie myśląc zrobiłam coś własnej produkcji, przepis jest banalnie prosty.

Składniki:

  • pierś z kurczaka 800 g
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka słodka 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • 2-3 łyżki wody 
  • żelatyna 30 g 

Przygotowanie:

  • Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę 1,5×1,5 cm.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, do mięsa wlać wodę, na osobnym talerzyku wymieszać wszystkie suche przyprawy razem z suchą żelatyną i wsypać do mięsa.
  • Całość wymieszać dobrze ręką.
  • Następnie użyć rękawa do pieczenia, z jednej strony dobrze zawiązać, nałożyć mięso, (najlepiej rękaw ułożyć sobie na małej blaszce, ja użyłam foremki od makowca), uformować kiełbasę, zbędny rękaw zawinąć na około kiełbasy, zawiązać końcówki rękawa,t ak aby podczas pieczenia nie wypływał płyn.  
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok.40 min.
  • Pozostawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki na kilka godz. i przysmak na kanapki gotowy 🙂  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
posmakujto!

Rewelacyjny pomysł na domową wędlinę! 🙂

Anonimowy

a co z żelatyną? rozpuścić w wodzie?

Anonimowy

Czy można zrobić z mięsa indyka.

depka

Smakowicie wygląda , zostałam przy drobiu i to w niewielkich ilościach
Kupię dobre mięsko i do dzieła.
Dziękuję;)

Jayjay

Bardzo smaczna wedlina polecam