Muffinki marchewkowe wilgotne i puszyste

Słodko Słodka
10 komentarzy
Jeśli szukasz idealnego przepisu na muffinki marchewkowe wilgotne i puszyste, to właśnie na niego trafiłaś!!! Muffinki idealne mega wilgotne i mega puszyste, a do tego zdrowe. Przygotowałam je dla mojego synka do śniadaniówki, do szkoły. Użyłam mąki pełnoziarnistej, musu jabłkowego, oraz miodu myślę, że są "zdrowe" i nie zawierają aż tak dużo cukru. Są niewiarygodnie dobre, znikają bardzo szybko i chyba nawet uzależniają, bo piekę je ostatnio bardzo często 🙂 Przepis jest bardzo prosty i szybki, wystarczy tylko wymieszać suche składniki, później mokre, połączyć je i dodać startą marchewkę oraz dodatki, prawda, że brzmi prosto?
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji 12 szt.
Jak wykonać przepis na – Muffinki marchewkowe wilgotne i puszyste

Potrzebne składniki
  

  • szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko - L
  • 1 szkl. niesłodzonego musu jabłkowego - miałam 200 ml, więc dodałam jednego rozgniecionego banana
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki ulubionego miodu - użyłam wielokwiatowy z maliną liofilizowaną
  • 1 szkl. drobno startej marchewki - 2 – 3 średnie marchewki
  • ½ szkl. ulubionych dodatków - u mnie rodzynki, żurawina, ciemna i biała czekolada drobno posiekana

Sposób wykonania

  • Piekarnik ustaw na 180 °C.
    Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki i odstaw na bok.
    Przygotuj sobie ulubione dodatki do muffinek, ja użyłam rodzynki, żurawinę oraz posiekałam czekoladę gorzką oraz białą, pół szkl. razem.
    Do jednej miski przesiej przez sitko mąkę z sodą, cynamonem, oraz wsyp sól i wymieszaj dokładnie.
    W drugiej misce wbij jajo, wrzuć mus jabłkowy, dodałam również rozgniecionego dojrzałego banana, wlej masło, ekstrakt z wanilii, oraz wrzuć miód. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową i dodaj do składników suchych, ponownie krótko wymieszaj, tylko do połączenia.
    Do miski z ciastem wrzuć startą marchewkę oraz dodatki i ponownie całość wymieszaj krótko tylko do połączenia.
    Ciasto wykładaj do foremki na muffiny. Moją foremkę posmarowałam olejem w środku, żeby babeczki po upieczeniu dobrze wychodziły.
    Do każdej przegródki na babeczkę wrzuć solidną łyżkę ciasta, na wierzchu możesz również posypać ulubionymi dodatkami.
    Formę do pieczenia muffinek wrzuć do nagrzanego piekarnika i piecz babeczki ok. 20 – 30 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu w 180 °C.
    Po upieczeniu odstaw je na 10 – 15 min. żeby przestygły, następnie objedź nożem na około każdą i wyjmij łapiąc dwoma paluchami.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Żeby muffiny były zdrowsze użyłam mąki pełnoziarnistej, oczywiście możesz je przygotować na zwykłej mące, lub pomieszać, np. 1 szkl. mąki pszennej tortowej + 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej itp.
  • Dodatki możesz użyć dowolne ulubione (czekolada, rodzynki, żurawina, orzechy).
  • Do przygotowania muffinek możesz użyć papilotek, ja akurat tu zrobiłam od razu w formie do pieczenia muffin.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Muffinki marchewkowe wilgotne i puszyste wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Urocznica

Pyszna propozycja na jesienne dni. 🙂

Wioleta Sadowska

Jaki świetny przepis. To coś dla mnie.

Sandra

Super przepis na zdrowszy deser – muszę spróbować!

Monika

Moje dziecko je Lubin dawno w sumie nie robiłam tych babeczek

Paulina

Muffinki często u nas goszczą w różnej wersji. W końcu muszę spróbować tych marchewkowych. 🙂