1,K
Jak wykonać przepis na – Muffinki marchewkowe wilgotne i puszyste
Jeśli szukasz idealnego przepisu na muffinki marchewkowe wilgotne i puszyste, to właśnie na niego trafiłaś!!! Muffinki idealne mega wilgotne i mega puszyste, a do tego zdrowe. Przygotowałam je dla mojego synka do śniadaniówki, do szkoły. Użyłam mąki pełnoziarnistej, musu jabłkowego, oraz miodu myślę, że są "zdrowe" i nie zawierają aż tak dużo cukru. Są niewiarygodnie dobre, znikają bardzo szybko i chyba nawet uzależniają, bo piekę je ostatnio bardzo często 🙂 Przepis jest bardzo prosty i szybki, wystarczy tylko wymieszać suche składniki, później mokre, połączyć je i dodać startą marchewkę oraz dodatki, prawda, że brzmi prosto?
Potrzebne składniki
- 1½ szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko - L
- 1 szkl. niesłodzonego musu jabłkowego - miałam 200 ml, więc dodałam jednego rozgniecionego banana
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki ulubionego miodu - użyłam wielokwiatowy z maliną liofilizowaną
- 1 szkl. drobno startej marchewki - 2 – 3 średnie marchewki
- ½ szkl. ulubionych dodatków - u mnie rodzynki, żurawina, ciemna i biała czekolada drobno posiekana
Sposób wykonania
- Piekarnik ustaw na 180 °C. Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki i odstaw na bok.Przygotuj sobie ulubione dodatki do muffinek, ja użyłam rodzynki, żurawinę oraz posiekałam czekoladę gorzką oraz białą, pół szkl. razem.Do jednej miski przesiej przez sitko mąkę z sodą, cynamonem, oraz wsyp sól i wymieszaj dokładnie.W drugiej misce wbij jajo, wrzuć mus jabłkowy, dodałam również rozgniecionego dojrzałego banana, wlej masło, ekstrakt z wanilii, oraz wrzuć miód. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową i dodaj do składników suchych, ponownie krótko wymieszaj, tylko do połączenia.Do miski z ciastem wrzuć startą marchewkę oraz dodatki i ponownie całość wymieszaj krótko tylko do połączenia.Ciasto wykładaj do foremki na muffiny. Moją foremkę posmarowałam olejem w środku, żeby babeczki po upieczeniu dobrze wychodziły.Do każdej przegródki na babeczkę wrzuć solidną łyżkę ciasta, na wierzchu możesz również posypać ulubionymi dodatkami.Formę do pieczenia muffinek wrzuć do nagrzanego piekarnika i piecz babeczki ok. 20 – 30 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu w 180 °C.Po upieczeniu odstaw je na 10 – 15 min. żeby przestygły, następnie objedź nożem na około każdą i wyjmij łapiąc dwoma paluchami.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- 1 szkl. = 250 ml.
- Żeby muffiny były zdrowsze użyłam mąki pełnoziarnistej, oczywiście możesz je przygotować na zwykłej mące, lub pomieszać, np. 1 szkl. mąki pszennej tortowej + 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej itp.
- Dodatki możesz użyć dowolne ulubione (czekolada, rodzynki, żurawina, orzechy).
- Do przygotowania muffinek możesz użyć papilotek, ja akurat tu zrobiłam od razu w formie do pieczenia muffin.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Muffinki marchewkowe wilgotne i puszyste wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Pyszna propozycja na jesienne dni. 🙂
Co prawda pogoda jeszcze mało jesienna jest u nas, ale takie muffinki o każdej porze roku smakują wybornie 🙂
Jaki świetny przepis. To coś dla mnie.
Bardzo szybkie i bardzo smaczne 🙂
Super przepis na zdrowszy deser – muszę spróbować!
Polecam serdecznie, od czasu do czasu też powstają jakieś fit desery w mojej kuchni 😉 Pozdrawiam
Moje dziecko je Lubin dawno w sumie nie robiłam tych babeczek
U mnie goszczą od czasu do czasu, szczególnie na jesieni i zimową porą lubimy takie właśnie babeczki 🙂 Pozdrawiam
Muffinki często u nas goszczą w różnej wersji. W końcu muszę spróbować tych marchewkowych. 🙂
Polecam, marchewkowe są super, szczególnie teraz na jesieni smakują wybornie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂