Zawsze dobre na każdą okazję, ich dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi, lubią je duzi i mali. A krem karmelowy użyty do dekoracji babeczek, nie tylko smakuje, ale i może posłużyć np.do dekoracji tortu.
Składniki:
12 szt.
100 g twarogu półtłustego
100 ml kefiru
2 jajka L
3/4 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
180 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500 g serka mascarpone
mleko zagęszczone słodzone karmelowe w tubce
barwnik spożywczy
Dodatkowo:
garść cukru kryształu do posypania
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera, następnie cały czas miksując wlać kefir, wrzucić twaróg, cukier waniliowy, sól. Miksować do uzyskania jednolitej masy, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko, miksować do połączenia, napełnić papilotki do 3/4 wysokości, połowę muffin posypać wierzch cukrem kryształem.
Piec w 180 C przez 25-30 min.
Po przestygnięciu udekorować kremem.
Serek mascarpone krótko zmiksować, wlać mleko z tubki, zmiksować na puch. Udekorować wedle własnego uznania, można również pominąć krem i przed włożeniem do piekarnika posypać wszystkie babeczki cukrem kryształem, są równie smaczne.
WITAJ, MAM NA IMIĘ JOANNA
Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka. Jestem żoną, szaloną mamuśką i straszną psiarą. Kuchnia to moja odskocznia, która powoli przeradza się w pasje. Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii, piszę prostym językiem, blog prowadzę po domowemu.
Śliczne
Dzięki :*)