Muffiny Kefirowo-Twarogowe z Kremem Karmelowym

Słodko Słodka
2 komentarze

Zawsze dobre na każdą okazję, ich dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi, lubią je duzi i mali. A krem karmelowy użyty do dekoracji babeczek, nie tylko smakuje, ale i może posłużyć np.do dekoracji tortu.

Składniki:

12 szt.

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 100 ml kefiru
  • 2 jajka L
  • 3/4 szkl.cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • mleko zagęszczone słodzone karmelowe w tubce
  • barwnik spożywczy  

Dodatkowo:

  • garść cukru kryształu do posypania

Przygotowanie:

  • Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera, następnie cały czas miksując wlać kefir, wrzucić twaróg, cukier waniliowy, sól. Miksować do uzyskania jednolitej masy, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko, miksować do połączenia, napełnić papilotki do 3/4 wysokości, połowę muffin posypać wierzch cukrem kryształem.     
  • Piec w 180 C przez 25-30 min.  
  • Po przestygnięciu udekorować kremem.
  • Serek mascarpone krótko zmiksować, wlać mleko z tubki, zmiksować na puch. Udekorować wedle własnego uznania, można również pominąć krem i przed włożeniem do piekarnika posypać wszystkie babeczki cukrem kryształem, są równie smaczne.  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Beata A

Śliczne

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies