320
Weekendowe śniadanie,ostatnio naleśniki poszły w odstawkę 😉 za to królują muffiny. Bardzo dobre,pięknie pachną po wyjęciu z piekarnika,nie sposób im się oprzeć.
Składniki:
6 szt.
ok.200 g kabaczka
40 sera żółtego
1 jajko L
4 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 łyżka kaszy manny
75 g mąki pszennej
5 g proszku do pieczenia
sól
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
Kabaczka umyć,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,osolić i pozostawić na chwilę,żeby puścił sok.
Odcisnąć z soku,do kabaczka zetrzeć na tarce ser żółty,wbić jajko,osolić do smaku,
wrzucamy zieleninkę,wlewamy olej i mleko,wymieszać dokładnie,następnie przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia,oraz wsypać mannę i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany,gdyby było za gęste dolać mleka a jeśli za rzadkie dosypać mąki.
Łyżką nakładać do 34 wys.foremki.
Piec ok.25-30 min.do zarumienienia wierzchu,w temp.180 C.
Podawać ciepłe lub zimne przystrojone koperkiem,można również dać kleksa ketchupu.
W Waszym wykonaniu:
- Jadwiga Wojciechowska dziękuje Kochana za apetyczne zdjęcie 🙂 Jadzia przygotowała z podwójnej porcji.
Pyszne śniadanko ☺
w sumie jeszcze takich wytrawnych nie robiłam