2,K
Tak bardzo chciało nam się słodkiego a nie bardzo miałam czas na coś wymyślnego,widziałam u Karolci – Pani na Deser szybkiego murzynka i to jeszcze na wypasie,bo z serem 😉 Kto lubi? 🙂
Składniki:
Blaszka 24×24 cm
Ser:
2 kostki twarogu półtłustego(taki akurat miałam w lodówce)
2 jajka L
0,5 szkl.cukru pudru
100 g Kasi
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
wyciśnięty sok z połowy cytryny
Ciasto:
2 jajka L
0,5 szkl.drobnego cukru
2 szkl.mąki pszennej
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu lub powideł w zależności od tego co macie pod ręką
0,5 szkl.oleju
1 szkl.mleka
Przygotowanie:
Zaczynamy od masy serowej,a więc Kasię ucieramy na puch,dodajemy przesiany przez sitko cukier puder,oraz wrzucamy po jednym jajku,wszystko dokładnie miksujemy i na końcu dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg,wsypujemy proszek budyniowy,wlewamy sok z cytryny i krótko miksujemy do połączenia.
Z ciastem nie ma większego problemu gdyż wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski,czyli składniki sypkie przesiewamy przez sitko,mieszamy łyżką,dodajemy skłądniki mokre i wszystko dobrze miksujemy mikserem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy ciasto ciemne i na wierzchu raz przy raz nakładamy na wierzch masę serową.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180 C i pieczemy przez ok godz.
Gotowe ciasto pozwoliłam sobie posypać startą czekoladą,gdyż zmniejszyłam cukier puder i cukier, u Karolci macie po szkl.u mnie po pół ;-)Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta możecie śmiało skorzystać z przepisu Pani na deser🙂
Mmm, ja lubię 🙂
Cudnie wygląda 🙂
Dzięki 🙂 Pozdrawiam
2 kostki sers ale ile gramowe te kostki
250 g.