804
Pyszne i syte. Przyznaje się bez bicia, że kiedyś nie lubiłam szpinaku i w zasadzie od niedawna żyjemy w zgodzie, a nawet się zaprzyjaźniliśmy 🙂 U mnie w domu nigdy nie było szpinaku, dopiero w swojej kuchni zaczęłam poznawać ten składnik i powoli się do niego przekonywać. Mówię Wam Petarda !!! Moja rodzina często prosi o takie właśnie naleśniki, a ja z chęcią je przygotowuje.
Naleśniki:
8 szt.
- 400 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka L
- 2 łyżki oleju
Nadzienie:
- pół piersi z kurczaka
- przyprawa gyros do piersi kurczaka, do smaku
- ser feta
- 350 g szpinaku mrożonego
- sol i pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki z górką kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierki
- jajko
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, skropić olejem i przyprawić do smaku przyprawą gyros, odstawić na 2,3 godz. do lodówki a nawet na całą noc. Smażyć na patelni z odrobiną oleju, do zrumienienia, usmażone kawałki piersi wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
- Do miski wlać mleko, wbić jajka, wsypać sól i wlać olej, zmiksować krótko mikserem, przesiać przez sitko mąkę,zmiksować krótko, tak aby nie było grudek. Odstawić na 15 min. smażyć na suchej patelni z obu stron na średnim ogniu, na rumiano.
- Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju.Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem. Pamiętając o tym, że ser feta jest również słony, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz śmietanę, dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min. Zdjąć z ognia, dodać usmażoną pierś z kurczaka oraz pokrojony w kostkę ser feta, całość wymieszać i nadzienie gotowe.
- Na środku naleśnika rozsmarowujemy farsz, składamy boki do środka i rolujemy naleśnika.
- Następnie panierujemy w rozbełtanym jajku z mlekiem, solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z olejem, z obu stron na rumiano.
chociaż nie przepadam za szpinakiem to bardzo chętnie na takiego bym sie skusiła
Dzisiaj zrobię ��
Robilam podobnie ale z mozarella są super i pewnie te tez idę robić