Naleśniki Nadziane Szpinakiem z Fetą i Piersią Kurczaka

Słodko Słodka
3 komentarze

Pyszne i syte. Przyznaje się bez bicia, że kiedyś nie lubiłam szpinaku i w zasadzie od niedawna żyjemy w zgodzie, a nawet się zaprzyjaźniliśmy 🙂 U mnie w domu nigdy nie było szpinaku, dopiero w swojej kuchni zaczęłam poznawać ten składnik i powoli się do niego przekonywać. Mówię Wam Petarda !!! Moja rodzina często prosi o takie właśnie naleśniki, a ja z chęcią je przygotowuje.

Naleśniki:

8 szt.

  • 400 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki oleju  

Nadzienie:

  • pół piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros do piersi kurczaka, do smaku
  • ser feta
  • 350 g szpinaku mrożonego
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki z górką kwaśnej śmietany  

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierki
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku 
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, skropić olejem i przyprawić do smaku przyprawą gyros, odstawić na 2,3 godz. do lodówki a nawet na całą noc. Smażyć na patelni z odrobiną oleju, do zrumienienia, usmażone kawałki piersi wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
  • Do miski wlać mleko, wbić jajka, wsypać sól i wlać olej, zmiksować krótko mikserem, przesiać przez sitko mąkę,zmiksować krótko, tak aby nie było grudek. Odstawić na 15 min. smażyć na suchej patelni z obu stron na średnim ogniu, na rumiano.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju.Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem. Pamiętając o tym, że ser feta jest również słony, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz śmietanę, dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min. Zdjąć z ognia, dodać usmażoną pierś z kurczaka oraz pokrojony w kostkę ser feta, całość wymieszać i nadzienie gotowe.
  • Na środku naleśnika rozsmarowujemy farsz, składamy boki do środka i rolujemy naleśnika.
  • Następnie panierujemy w rozbełtanym jajku z mlekiem, solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z olejem, z obu stron na rumiano.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

chociaż nie przepadam za szpinakiem to bardzo chętnie na takiego bym sie skusiła

Anonimowy

Dzisiaj zrobię ��

Unknown

Robilam podobnie ale z mozarella są super i pewnie te tez idę robić

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies