507
W pierwszy Weekend Nowego Roku trzeba zjeść smaczne śniadanie,naleśniki z twarogiem zawsze są pycha 🙂
Składniki:
8 szt.
2 jajka L
34 szkl.mleka
14 szkl.wody
pół łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
parę kropli ekstraktu z wanilii
3 łyżki oleju
1 szkl.mąki pszennej
20 g budyniu waniliowego(pół paczki)
Nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
cukier i cukier waniliowy do smaku
2,3 łyżki mleka lub śmietany
Dodatkowo:
ulubione owoce
2 paski czekolady białej
Przygotowanie:
Do miski wbić jajka,wlać mleko,wodę,ekstrakt z wanilii i olej,wsypać sól i cukier,następnie przesiać przez sitko mąkę z budyniem,całość zmiksować krótko na jednolite ciasto,tak aby nie było grudek,odstawić na 15 min.i smażyć na rozgrzanej patelni,na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
Przed usmażeniem pierwszego naleśnika,przesmarować patelnie lekko olejem.
W misce rozgnieść twaróg z cukrami,wlać mleko i wymieszać tak,żeby można było nadzienie swobodnie rozsmarować na naleśniku.
Naleśniki składać wedle uznania,gotowe udekorować ulubionymi owocami,oraz roztopiona na parze czekoladą.
Zawsze robię z podwójnej porcji i na drugi dzień tylko podsmażam.
Mój syn uwielbia takie śniadanie w weekendy 😉
uwielbiam takie nalesniki