Sezon śliwkowy uważam za otwarty, były już powidła a teraz ciasto, którego nie może zabraknąć właśnie w sezonie śliwkowym. Kiedyś piekłam to ciasto z rabarbarem i truskawkami, ale wersja ze śliwkami jest zdecydowanie najlepsza. Lubicie ciasta z sezonowymi owocami? My lubimy bardzo nawet w tygodniu do porannej lub popołudniowej kawy potrafię upiec pokaźną blaszkę lub tortownice, która bardzo szybko zawsze znika.
Składniki:
Tortownica 22-24 cm
- 1 kg śliwek
- 180 g cukru drobnego + trochę do posypania formy
- 100 g masła+trochę do posmarowania formy
- 3 jajka L
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 140 g śmietany 18 %
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować.
- Spód tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia posmarować masłem i posypać cukrem. Na cukrze układać śliwki rozcięciem do dołu, zaczynając od brzegu tortownicy.

- Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę, dodać po jednym jajku i miksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko, sodę, szczyptę soli, śmietanę i białą czekoladę startą na drobnych oczkach tarki. Wszystko miksować do połączenia się składników.
- Tak przygotowane ciasto wylać na śliwki, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godz.
- Piec do tzw. suchego patyczka.

- Po upieczeniu ciasto odstawić do przestygnięcia, wyjąć z formy i odwrócić spodem do góry i gotowe.
- Górę ciasta można oprószyć cukrem pudrem.
- Smacznego.
W Waszym wykonaniu:
- Agnieszka Kasprowiak z bloga Agusiowe Smakołyki, dziękuje za apetyczne zdjęcie, dzięki Aguś 🙂
wyglada ptsznie zjadlabym 😉
Za śliwkowymi słodyczami nie przepadam, ale spróbowałabym takiego ciasta z porzeczkami lub wiśniami.
Ja ogólnie za śliwkami nie przepadam a chciałam mieć chociaż jedno ciasto ze śliwką na blogu ;-)smak mnie zaskoczył,bo bardzo mi smakowało 🙂 Pozdrawiam
Wygląda znakomicie aż ślinka cieknie 🙂 muszę koniecznie spróbować zrobić 🙂
Kasiu polecam,robiłam również z rabarbarem,z truskawkami też pycha,można kombinować z owocami,ale i tak za każdym razem szybko znika 😉 Pozdrawiam
Dzisiaj muszę spróbować bo mam jeszcze śliwki…SUPER wyglada i na pewno bardzo dobre
Dzisiaj muszę zrobić to ciasto ,bo mam JESZCZE śliwki..musi być pyszne
Jest Kochana 😉 Polecam serdecznie 🙂 Pozdrawiam
Uwielbiam śliwki, szukałam ciekawego przepisu a takiego ciasta jeszcze nie piekłam,wiec pewnie jutro upieke
Polecam również wersje z rabarbarem,i z truskawkami też super :-)Pozdrawiam
Jaka śmietana kwaśna czy słodka?
Kwaśna.
Próbował ktoś z jablkami?
Robiłam z rabarbarem,z truskawkami.
Moja mam kocha śliwki 😀
Ja nigdy jakaś tam specjalnie śliwkowa nie byłam,ale to ciasto love 🙂
Uwielbiam wszelkie ciasta i powidła że śliwkami 🙂
Polecam to ciacho, nawet z innymi owocami też pyszne wyjdzie 🙂 Pozdrawiam
Wygląda smacznie 😉
Dzięki serdeczne, trzeba korzystać póki jeszcze śliwki są 😉
Juz sam opis brzmi bardzo, bardzo smacznie. A jeszcze te obledne zdjecia 🙂
Dzięki Edytko, fotki akurat stare 😉
Robiłam odwrócone z rabarbarem, ale nie wyszło takie śliczne jak twoje 🙂 Spróbuję teraz wg twojego przepisu.
Z rabarbarem też robiłam na początku bloga, ze śliwkami lepsze jest 🙂
Uwielbiam ciasto ze sliwkami. Jak tylko mama przywiezie z „farmy” to zrobie
Trzeba korzystać póki śliwki są 🙂
Całkiem prosty przepis, a jakie dobre jedzonko.
Zdecydowanie tak prosty przepis i smaczne ciacho 🙂
Wygląda pysznie!
Dzięki 🙂
Sezon śliwkowy, więc warto czerpać z niego garściami 🙂 Mega apetyczne ciacho 🙂
Dokładnie tak, moment i będzie po śliwkach.
Litości, dochodzi północ, a tu tak smacznie!!!
Muszę Was trochę pokusić, co to tylko ja sama mam w kuchni siedzieć? 😉
Wygląda bardzo smacznie, narobiłaś mi smaka 😋
Dzięki serdeczne, trzeba korzystać póki są śliwki 🙂
bardzo lubię to ciasto
Też mam do niego słabość, szczególnie jesienią 😉
Mniam, ślinka cieknie 🙂
Dzięki 🙂
Świetne, proste i jakże smaczne ciasto. Myślę, że inne owoce również fantastycznie się tu sprawdzą 🙂
Z truskawkami też super smakuje.
To ciasto jest super. Podeślę ci foty jak mi wyszło 🙂