Sezon śliwkowy uważam za otwarty, były już powidła a teraz ciasto, którego nie może zabraknąć właśnie w sezonie śliwkowym. Kiedyś piekłam to ciasto z rabarbarem i truskawkami, ale wersja ze śliwkami jest zdecydowanie najlepsza. Lubicie ciasta z sezonowymi owocami? My lubimy bardzo nawet w tygodniu do porannej lub popołudniowej kawy potrafię upiec pokaźną blaszkę lub tortownice, która bardzo szybko zawsze znika.

Składniki:

Tortownica 22-24 cm  

  • 1 kg śliwek
  • 180 g cukru drobnego + trochę do posypania formy
  • 100 g masła+trochę do posmarowania formy
  • 3 jajka L
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 140 g śmietany 18 %
  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie:

  • Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować.
  • Spód tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia posmarować masłem i posypać cukrem. Na cukrze układać śliwki rozcięciem do dołu, zaczynając od brzegu tortownicy.  
  • Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę, dodać po jednym jajku i miksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko, sodę, szczyptę soli, śmietanę i białą czekoladę startą na drobnych oczkach tarki. Wszystko miksować do połączenia się składników.  
  • Tak przygotowane ciasto wylać na śliwki, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godz.
  • Piec do tzw. suchego patyczka.  
  • Po upieczeniu ciasto odstawić do przestygnięcia, wyjąć z formy i odwrócić spodem do góry i gotowe.
  • Górę ciasta można oprószyć cukrem pudrem.  
  • Smacznego.

W Waszym wykonaniu:

  • Agnieszka Kasprowiak z bloga Agusiowe Smakołyki, dziękuje za apetyczne zdjęcie, dzięki Aguś 🙂
Subscribe
Powiadom o
guest
43 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Laura LR
3 lat temu

wyglada ptsznie zjadlabym 😉

Emilia Andrzejewska
3 lat temu

Za śliwkowymi słodyczami nie przepadam, ale spróbowałabym takiego ciasta z porzeczkami lub wiśniami.

Kasia M
3 lat temu

Wygląda znakomicie aż ślinka cieknie 🙂 muszę koniecznie spróbować zrobić 🙂

Wioleta
Wioleta
3 lat temu

Dzisiaj muszę spróbować bo mam jeszcze śliwki…SUPER wyglada i na pewno bardzo dobre

Wioleta
Wioleta
3 lat temu

Dzisiaj muszę zrobić to ciasto ,bo mam JESZCZE śliwki..musi być pyszne

Unknown
2 lat temu

Uwielbiam śliwki, szukałam ciekawego przepisu a takiego ciasta jeszcze nie piekłam,wiec pewnie jutro upieke

Unknown
2 lat temu

Jaka śmietana kwaśna czy słodka?

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Próbował ktoś z jablkami?

lukaszmakeup.pl
8 miesięcy temu

Moja mam kocha śliwki 😀

Better Me
8 miesięcy temu

Uwielbiam wszelkie ciasta i powidła że śliwkami 🙂

Martyna
8 miesięcy temu

Wygląda smacznie 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Martyna

Dzięki serdeczne, trzeba korzystać póki jeszcze śliwki są 😉

Edyta
8 miesięcy temu

Juz sam opis brzmi bardzo, bardzo smacznie. A jeszcze te obledne zdjecia 🙂

Katarzyna
8 miesięcy temu

Robiłam odwrócone z rabarbarem, ale nie wyszło takie śliczne jak twoje 🙂 Spróbuję teraz wg twojego przepisu.

Asia Czytasia
8 miesięcy temu

Uwielbiam ciasto ze sliwkami. Jak tylko mama przywiezie z “farmy” to zrobie

Wioleta
8 miesięcy temu

Całkiem prosty przepis, a jakie dobre jedzonko.

Di bloguje
8 miesięcy temu

Wygląda pysznie!

Monika
8 miesięcy temu

Sezon śliwkowy, więc warto czerpać z niego garściami 🙂 Mega apetyczne ciacho 🙂

Gąska
8 miesięcy temu

Litości, dochodzi północ, a tu tak smacznie!!!

Pieprzyć z Fantazją
8 miesięcy temu

Wygląda bardzo smacznie, narobiłaś mi smaka 😋

iza
8 miesięcy temu

bardzo lubię to ciasto

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  iza

Też mam do niego słabość, szczególnie jesienią 😉

Lonna
8 miesięcy temu

Mniam, ślinka cieknie 🙂

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu

Świetne, proste i jakże smaczne ciasto. Myślę, że inne owoce również fantastycznie się tu sprawdzą 🙂

Beata M.
7 miesięcy temu

To ciasto jest super. Podeślę ci foty jak mi wyszło 🙂