Pierwsze ogórki gruntowe zawsze muszą być małosolne,oczywiście znikają w locie 🙂
Składniki:
 3 litrowy słoik
1 kg ogórków gruntowych niezbyt dużych
kilka ząbków czosnku 
koper kilka gałązek
kawałek korzenia chrzanu
kilka liści wiśni
sól kamienna do przetworów
woda  z kranu


Przygotowanie:

Ogórki dobrze umyć,czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół,chrzan obrać i pokroić na mniejsze kawałki,koper opłukać.
Układać w słoju ogórki i przekładać na przemian dodatkami.
Liście wiśni mogą być a nie muszą,jeśli nie mam pod ręką to nie daje.
Całość zalać osoloną wodą w proporcji 1 czubata łyżka stołowa na litr wody,dobrze wymieszać.
Ogórki powinny być całe zalane zalewą,odstawić w zacienione miejsce na 3 dni.
Gdy woda mętnieje ogórki są już gotowe.
 
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Słodkie okruszki
2 lat temu

Idealne do drugiego dania 🙂

Aga
Aga
11 miesięcy temu

Czekam juz kiedy pojawią sie ogórki gruntowe i będę robić 🙂
PS. Joasiu, świetny ten twój blog i super przepisy. Chleb, zupy, kluseczki, ciasta…hmm, mniam mniam. Będę tu wracać po dobre przepisy! Rozwijaj go nadal, warto. Pozdrawiam z Turyngii.