Kolejny Fajny Przepisik na Ogóraski,ja Uwielbiam wszystko co związane z Curry:-)

Składniki:

2,5 kg ogórków gruntowych
3-4 średnie cebule
34 szkl.octu
1 szkl cukru
2 łyżki soli
2,5 łyżeczki curry
2,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki białej gorczycy

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyć i osuszyć .Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry(można również obrać ze skórki,ja niestety przy małym dziecku poszłam na łatwiznę).Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski,poszatkować cebulę,dodać do ogórków,
zasypać solą,dodać curry,paprykę,gorczycę i dokładnie wymieszać dłońmi.
Miskę z tak przygotowanymi ogórkami odstawić na 3 godz.
Po tym czasie odcisnać z soku,który puściły ,ogórki przełożyć do innej miski,a pozostały sok przelać do kuchennej miarki i uzupełnić go wodą tak,żeby było ok 700 ml płynu,nastepnie przelać do rondelka  wlać ocet ,wsypać cukier(i tu uwaga możecie dodać mniej octu więcej cukru i na odwrót wedle własnego smaku)i zagotować na małym ogniu,zdjąć z palnika i zalewać przygotowane słoiki z ogórkami,mocno zakręcić i przełożyć do garnka wyłożonego ściereczką,zalać wodą na wysokości ok. 3/4 słoika .Pasteryzować 10-15 min.od zagotowania.Zostawić w garnku do wystudzenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments