2,1K
Na ten ciekawy przepis trafiłam na Blogu Monia miesza i gotuje,przewijał mi się w zeszłym roku już gdzieś między wierszami,ale czasu zabrakło,więc w tym roku do niego po wróciłam,i nie żałuje,polecam zima długa a z takimi ogórkami niestraszna;-)
Składniki:
ok.3 kg średnich ogórków gruntowych
3-4 marchewki
3-4 cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2,5-3 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10 %
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (ok 25-30g)
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić. Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do ogórków.
Dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros.
Ja dałam 2,5 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.
Fajny przepis ��
Ja dziś robię zobaczymy jaka wyjdzie ☺☺
tez robie ale dodalam jeszcze papryki słodkiej i wiecej gyrosa i tylko 2 szkl cukru
Witam. Proszę o opinie osób które już robiły 🙂
Super smaczna . Można po 4 h dodać troszkę cukru octu wody i gyrosa jak za mało zalewy
Ciekawy przepis.Wart wypróbowania 🙂