Omlety Biszkoptowe.

Słodko Słodka
1 komentarze
 Deser dobrze Nadziany poleca się na weekend do Kawki.

Składniki:
10 szt.
3 jajka L
pół szkl.cukru
mały cukier waniliowy
pół szkl.mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli
Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
ulubione owoce
u mnie maliny i borówki
oraz kryształki galaretki malinowej
cukier puder do posypania omletów

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym,ubić na sztywno,następnie wrzucić żółtka,i wlać olej zmiksować krótko,odłożyć mikser,przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia,wymieszać delikatnie łyżką,
nałożyć połowę masy do rękawa cukierniczego,i wyciskać okręgi na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia(można posmarować papier do pieczenia delikatnie olejem).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy do zarumienienia ok.8 min.w zależności od piekarnika,trzeba zwrócić uwagę,aby brzegi nie spiekły się za mocno,bo inaczej nam popękają przy składaniu.
Zdjąć z papieru i delikatnie złożyć,gdyby za bardzo się przesuszyły,można skropić je wodą z sokiem z cytryny i cukrem do smaku.
Przestygnięte omlety posmarować w środku dżemem,
śmietankę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.30 min.
Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy.
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy krem na połowie omletu od jednej strony do drugiej,następnie zapełniając środek i układając na wierzchu owoce i kryształki galaretki(opcjonalnie)dociskamy górę omletu do kremu i wierzch posypujemy

 cukrem pudrem.


 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

uwielbiam je!!!

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies