Przed świętami przyszły zamówione foremki,ale nie było zbytnio czasu na lepienie tych łakoci,tak więc obiecałam sobie,że zrobię je na Sylwestra i Nowy Rok 🙂 Jeśli lubicie blok czekoladowy to orzeszki z masą z mleka w proszku przypadną Wam do gustu.

Składniki: 
Ciasto:
3 szkl.mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
0,5 szkl.cukru pudru
3 żółtka
14 łyżeczki sody
14 łyżeczki soli
Nadzienie:
0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szkl.wody
34 szkl.cukru
łyżeczka kakao
2,5 szkl.mleka w proszku
2 garście orzechów laskowych zmielonych na piasek
Dodatkowo:
olej do posmarowania foremek

Przygotowanie:
Mąkę,cukier puder,sodę przesiewamy przez sitko,wsypujemy sól,wszystko mieszamy,wrzucamy żółtka,masło pokrojone na mniejsze kawałki,i całość szybko zagniatamy,gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godz.do zamrażalnika.Następnie odrywamy kulki wielkości orzecha laskowego i wylepiamy posmarowane oliwą foremki,pieczemy w temp.180 C przez 10-15 min.Gotowe „upiny”orzeszków wyjmujemy z foremek do miski i pozostawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie składniki na nadzienie oprócz mleka i orzechów laskowych zagotować,dokładnie wymieszać zdjąć z ognia,wsypać mleko w proszku i orzechy,zmiksować dokładnie tak aby nie było grudek i pozostawić masę do przestygnięcia,gdy widzimy,że masa zaczyna ściągać,małą łyżeczką nakładać na połówkę orzeszka masę,nałożyć drugą część orzeszka,docisnąć delikatnie i odłożyć do pojemnika,

gotowe orzeszki najlepiej schować do lodówki,żeby smaki się przegryzły,można je posypać cukrem pudrem

 lub maczać do połowy w czekoladzie i obtaczać w wiórkach kokosowych lub innych,które lubimy.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
alicjababeczka

Śliczne! Gdzie kupiłaś takie foremki?

mary50

Też mam takie foremki ale nigdy nie robiłam orzeszkow.Moze tym przepisem zmobilizować mnie do zrobienia.Sprobuje na urodziny męża. Powiedz proszę ile wychodzi orzeszkow z tego przepisu.Dziekuje i życzę pomyślności w Nowym Roku.Maria

Anonimowy

Ja robię nadzienie do orzeszków w ten sposób,że trzy dni przed nakładaniem masy do orzeszków maczam rodzynki i pokrojone orzechy w wódce,następnie łączę z gotową masą kajmakową i nadziewam orzeszki.

alicjababeczka

Dzięki

Beata M.

Pyszne są, ale już dawno ich nie robiłam.