623
Przed świętami przyszły zamówione foremki,ale nie było zbytnio czasu na lepienie tych łakoci,tak więc obiecałam sobie,że zrobię je na Sylwestra i Nowy Rok 🙂 Jeśli lubicie blok czekoladowy to orzeszki z masą z mleka w proszku przypadną Wam do gustu.
Składniki:
Ciasto:
3 szkl.mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
0,5 szkl.cukru pudru
3 żółtka
14 łyżeczki sody
14 łyżeczki soli
Nadzienie:
0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szkl.wody
34 szkl.cukru
łyżeczka kakao
2,5 szkl.mleka w proszku
2 garście orzechów laskowych zmielonych na piasek
Dodatkowo:
olej do posmarowania foremek
Przygotowanie:
Mąkę,cukier puder,sodę przesiewamy przez sitko,wsypujemy sól,wszystko mieszamy,wrzucamy żółtka,masło pokrojone na mniejsze kawałki,i całość szybko zagniatamy,gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godz.do zamrażalnika.Następnie odrywamy kulki wielkości orzecha laskowego i wylepiamy posmarowane oliwą foremki,pieczemy w temp.180 C przez 10-15 min.Gotowe „upiny”orzeszków wyjmujemy z foremek do miski i pozostawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie składniki na nadzienie oprócz mleka i orzechów laskowych zagotować,dokładnie wymieszać zdjąć z ognia,wsypać mleko w proszku i orzechy,zmiksować dokładnie tak aby nie było grudek i pozostawić masę do przestygnięcia,gdy widzimy,że masa zaczyna ściągać,małą łyżeczką nakładać na połówkę orzeszka masę,nałożyć drugą część orzeszka,docisnąć delikatnie i odłożyć do pojemnika,
gotowe orzeszki najlepiej schować do lodówki,żeby smaki się przegryzły,można je posypać cukrem pudrem
lub maczać do połowy w czekoladzie i obtaczać w wiórkach kokosowych lub innych,które lubimy.
Śliczne! Gdzie kupiłaś takie foremki?
Na allegro koszt z wysyłką ok.20 zł 🙂 Pozdrawiam
Też mam takie foremki ale nigdy nie robiłam orzeszkow.Moze tym przepisem zmobilizować mnie do zrobienia.Sprobuje na urodziny męża. Powiedz proszę ile wychodzi orzeszkow z tego przepisu.Dziekuje i życzę pomyślności w Nowym Roku.Maria
Marysiu powiem Ci szczerze,że nie liczyłam,dziś zjedliśmy akurat resztę ;-)Cały taki pojemnik plastikowy jak na zdjęciu,jak będę robić następnym razem to dopiszę ile wychodzi z takiej porcji.Pozdrawiam serdecznie i Do Siego Roku 🙂
Ja robię nadzienie do orzeszków w ten sposób,że trzy dni przed nakładaniem masy do orzeszków maczam rodzynki i pokrojone orzechy w wódce,następnie łączę z gotową masą kajmakową i nadziewam orzeszki.
Pychotka 🙂 U nas wersja dla dzieci.Pozdrawiam
Dzięki
Pyszne są, ale już dawno ich nie robiłam.
Beatko ja też ;-)pewnie zbiorę się w sobie na jesieni,żeby znowu zrobić 🙂 Pozdrawiam