471
Nie są nadziane marmoladą jak nasze tradycyjne pączki. Obtaczamy je w cukrze i cynamonie, ale są równie smaczne, na jednym nie skończysz 😉
Składniki:
16 szt.
- 250 ml kefiru
- 2 jajka L
- 90 g cukru kryształu
- 11 g drożdży instant
- 80 g masła
- 450-500 g mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 2 szczypty soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do obtoczenia plus cynamon
Przygotowanie:
- Do ciepłego kefiru w misce wsypać suche drożdże i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 10-15 min.
- Jak tylko drożdże zaczną pracować, dodać resztę składników, roztopione i letnie masło, sól, jajka, pozostały cukier i cukier waniliowy, wsypać przesianą przez sitko mąkę, najlepiej na dwa razy (ilość mąki zależy od wielkości jajek i rodzaju mąki), całość wymieszać łyżką drewnianą.
- Wyjąć ciasto na podsypany mąką blat i dobrze wyrobić, żeby było elastyczne i nie lepiło się do rąk.
- Miskę przykryć folią spożywczą, ściereczką i odstawić na 40 min.w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków, oprószyć je delikatnie mąką.
- Każdy z kawałków rolować dłońmi na paski ok.20-22 cm, jedną dłonią rolujemy do siebie drugą od siebie, następnie połączyć dwa końce nad blatem i skręcić w spiralę.
- Skręcone pączki odkładać na ściereczkę, przykryć drugą ściereczką i pozostawić na 10 min.do napuszenia.
- Rozgrzać olej na patelni do 200 C, następnie zredukować do 150-160 C i smażyć z obu stron na złoto.
- Gotowe wykładać na ręcznik papierowy, żeby obciekły z nadmiaru oleju.
- Jeszcze ciepłe obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu u mnie akurat cukier puder wymieszany z cynamonem.
fajna propozycja
Dzięki :*)
Joasiu dzisiaj zaczynam działać!
Kręć Kochana :*)
Nowy przepis,wypróbuję,bardzo dziękujęJoasiu, pozdrawiam.💖💖💖💖💖🥞🥞🥞🥞
Polecam Krysiu :-)Buziole
Wspaniałe