Pączki Koreańskie na Kefirze

Słodko Słodka
7 komentarzy

Nie są nadziane marmoladą jak nasze tradycyjne pączki. Obtaczamy je w cukrze i cynamonie, ale są równie smaczne, na jednym nie skończysz 😉

Składniki:

16 szt.

  • 250 ml kefiru
  • 2 jajka L
  • 90 g cukru kryształu
  • 11 g drożdży instant
  • 80 g masła
  • 450-500 g mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 2 szczypty soli  

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia plus cynamon

Przygotowanie:

  • Do ciepłego kefiru w misce wsypać suche drożdże i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 10-15 min.
  • Jak tylko drożdże zaczną pracować, dodać resztę składników, roztopione i letnie masło, sól, jajka, pozostały cukier i cukier waniliowy, wsypać przesianą przez sitko mąkę, najlepiej na dwa razy (ilość mąki zależy od wielkości jajek i rodzaju mąki), całość wymieszać łyżką drewnianą.
  • Wyjąć ciasto na podsypany mąką blat i dobrze wyrobić, żeby było elastyczne i nie lepiło się do rąk.
  • Miskę przykryć folią spożywczą, ściereczką i odstawić na 40 min.w ciepłe miejsce.  
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków, oprószyć je delikatnie mąką.
  • Każdy z kawałków rolować dłońmi na paski ok.20-22 cm, jedną dłonią rolujemy do siebie drugą od siebie, następnie połączyć dwa końce nad blatem i skręcić w spiralę.
  • Skręcone pączki odkładać na ściereczkę, przykryć drugą ściereczką i pozostawić na 10 min.do napuszenia.   
  • Rozgrzać olej na patelni do 200 C, następnie zredukować do 150-160 C i smażyć z obu stron na złoto.  
  • Gotowe wykładać na ręcznik papierowy, żeby obciekły z nadmiaru oleju.
  • Jeszcze ciepłe obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu u mnie akurat cukier puder wymieszany z cynamonem.    

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

fajna propozycja

Joasiu dzisiaj zaczynam działać!

Nowy przepis,wypróbuję,bardzo dziękujęJoasiu, pozdrawiam.💖💖💖💖💖🥞🥞🥞🥞

Unknown

Wspaniałe