Przyznaje się bez bicia, że pierwszy raz robiłam tego typu pączki, i wyszły mega smaczne, jak puch. Przepis pochodzi z Grup Kulinarnych, nie kombinowałam, ale pierwsze koty za płoty 😉

Składniki:

16 szt.

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru białego
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka L
  • 1 żółtko

Zaczyn:

  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szkl.ciepłego mleka

Dodatkowo:

  • 400 g marmolady
  • olej do smażenia

Lukier:

  • sok z połowy dużej cytryny
  • cukier puder
  • skórka kandyzowana pomarańczy  

Przygotowanie:

  • Zrobić zaczyn, drożdże w kruszyć do miseczki, wsypać cukier, zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i wsypać mąkę, dokładnie wymieszać.
  • Odstawić w ciepłe miejsce miseczkę przykrytą ściereczką, do wyrośnięcia na 10-15 min.  
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry i wymieszać. Wlać ciepłe, ale nie gorące mleko, wrzucić roztrzepane jajka, roztopione masło i wyrośnięte drożdże.
  • Wszystko zagnieść ręcznie lub mikserem, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki, lub misy miksera, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. ciasto szybko i ładnie rośnie, ciasto wyłożyć na blat delikatnie podsypany mąką, krótko zagnieść i ucinać małe kawałki po 70-80 g w zależności jakie duże pączki lubicie.
  • Formować na blacie z kawałków ciasta okrągłe kulki i odkładać na ściereczką oprószoną mąka, w większych odstępach, ponieważ pączki podrosną. Przykryć drugą ściereczką na 30-40 min. aż pączki mocno wyrosną.
  • Dobrze wyrośnięty pączek po usmażeniu będzie miał jasną obwódkę na około.
  • Jeszcze ciepłe pączki nadziewać szprycą z marmoladą.
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
3 lat temu

Ja jutro też będę robić. Śliczne Ci wyszły 😊

Teresa S
2 lat temu

Pychotka

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

A tą 1/4 mleka na zaczyn mam odmierzyć z tych 250 ml.mleka?