1,8K
Przyznaje się bez bicia, że pierwszy raz robiłam tego typu pączki, i wyszły mega smaczne, jak puch. Przepis pochodzi z Grup Kulinarnych, nie kombinowałam, ale pierwsze koty za płoty 😉
Składniki:
16 szt.
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru białego
- cukier waniliowy
- 2 jajka L
- 1 żółtko
Zaczyn:
- 50 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 szkl.ciepłego mleka
Dodatkowo:
- 400 g marmolady
- olej do smażenia
Lukier:
- sok z połowy dużej cytryny
- cukier puder
- skórka kandyzowana pomarańczy
Przygotowanie:
- Zrobić zaczyn, drożdże w kruszyć do miseczki, wsypać cukier, zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i wsypać mąkę, dokładnie wymieszać.
- Odstawić w ciepłe miejsce miseczkę przykrytą ściereczką, do wyrośnięcia na 10-15 min.
- Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry i wymieszać. Wlać ciepłe, ale nie gorące mleko, wrzucić roztrzepane jajka, roztopione masło i wyrośnięte drożdże.
- Wszystko zagnieść ręcznie lub mikserem, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki, lub misy miksera, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. ciasto szybko i ładnie rośnie, ciasto wyłożyć na blat delikatnie podsypany mąką, krótko zagnieść i ucinać małe kawałki po 70-80 g w zależności jakie duże pączki lubicie.
- Formować na blacie z kawałków ciasta okrągłe kulki i odkładać na ściereczką oprószoną mąka, w większych odstępach, ponieważ pączki podrosną. Przykryć drugą ściereczką na 30-40 min. aż pączki mocno wyrosną.
- Dobrze wyrośnięty pączek po usmażeniu będzie miał jasną obwódkę na około.
- Jeszcze ciepłe pączki nadziewać szprycą z marmoladą.
Ja jutro też będę robić. Śliczne Ci wyszły 😊
Dzięki,to był mój debiut 😉 Pozdrawiam
Pychotka
A tą 1/4 mleka na zaczyn mam odmierzyć z tych 250 ml.mleka?
250 ml to szklanka,a więc 1/4 szkl.szklanki.
Ale piekniutkie i smaczne, jak i inne Twoje wypieki.
Dziękuje serdecznie Krysiu 🙂 Pozdrawiam