Tani i łatwy przepis na pączki,ciasto wyrasta w lodówce,same w sobie pączki są smaczne i pulchne.

Składniki:
15 szt.

500 g mąki pszennej
125 g masła lub margaryny
1 szkl.zimnego mleka
50 g świeżych drożdży
2 jajka L
2 łyżki cukru 
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
marmolada
olej do smażenia
Lukier:
1 szkl.cukru pudru
3 łyżki mleka
parę kropli ulubionego aromatu

Przygotowanie:
Masło roztopić i przestudzić,jajka roztrzepać z cukrami,mąkę przesiać do miski,w kruszyć do mąki drożdże,

wlać roztrzepane jajka,letnie masło i mleko.

Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem,ciasto ma być elastyczne i odchodzić od misy miksera,od ręki.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą,ściereczką i wstawić na ok.1 godz.do lodówki.
Ciasto ma podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,krótko wyrabiamy i urywamy małe kawałki ciasta,które rozpłaszczamy na dłoni,kładziemy na środek łyżeczkę marmolady

 i sklejamy,kulając w dłoniach okrągłą kulkę,układamy na ściereczce wysypanej mąką,delikatnie spłaszczamy,następnie nagrzewamy tłuszcz do smażenia i smażymy pączki na wolnym ogniu z obu stron na złoto.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


Gotowe pączki lukrujemy,cukier puder przesiewamy przez sitko,wlewamy mleko i aromat,dokładnie mieszamy i smarujemy pączki.





Uwagi !!!

Po uformowaniu pączki można od razu smażyć,nie muszą wyrastać,chociaż ja pozostawiłam na 10 min.do napuszenia.
Do oleju dałam łyżkę octu,żeby pączki nie piły tyle tłuszczu.
Pączki można nadziać również po upieczeniu.

 
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
2 lat temu

takiego przepisu jeszcze nie próbowała,. Ale mi zrobiłaś smaku na pączki

Danuta Magda
2 lat temu

apetyczne te pączki,pozdrawiam

Aga
2 lat temu

Coś mi się zdaje,cze ukradnę przepis, bo takich jeszcze nie robiłam 😊