424
Pyszne na śniadanko jak i deser,robię podobnie tylko zawsze jeszcze przemycam,płatki owsiane i orzechy laskowe w cieście,tym razem skorzystałam z przepisu Adriany ze strony Bullio,podałam przełożone Ciasteczkową Nutellą.
Składniki:
5 szt.o średnicy 14 cm
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml mleka
30 g masła
2 jajka L
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
Ciasteczkowa Nutella:
100 g herbatników kakaowych
100 ml mleka
szczypta cynamonu
Dodatkowo:
1 banan
Przygotowanie:
Masło roztopić,do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,wsypać sól i cukier,wlać mleko z masłem,wbić jajka,miksować do połączenia się wszystkich składników,masa będzie dość gęsta.Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić na 20 min.
do miseczki wrzucić połamane na mniejsze kawałki herbatniki,zalać mlekiem,dać szczyptę cynamonu do smaku i użyć blendera,blendujemy do momentu uzyskania jednolitej kremowej masy.
Przełożone naleśniki dekorujemy plasterkami banana.
Najlepszy pomysł na śniadanko 😀 Sycące i na słodko – mniam!