Panna Cotta z Warstą Pomarańczową.

Słodko Słodka
0 komentarze

Smaczny i prosty deserek w pięknych kolorach.
 Składniki:
 3 pucharki
Warstwa jasna:
160 ml śmietanki kremówki 30 %
170 ml mleka 3,2 %
2 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
1,5 łyżeczki żelatyny
14 szkl.zimnej wody
Warstwa ciemna:
160 ml śmietanki kremówki 30 %
170 ml mleka 3,2 %
pół tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
14 szkl.zimnej wody
Galaretka:
2 pomarańcze
1 galaretka pomarańczowa
2 szkl.wrzątku
Przygotowanie:
Galaretkę zalać wrzątkiem,wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia,pomarańcze sparzyć,obrać ze skóry i błonek,porwać na mniejsze kawałki,wrzucić na dno do pucharków.
Pomarańcze zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut do napęcznienia,śmietankę i mleko zagrzać w rondelku,tak prawie do zagotowania,wrzucić połamane na mniejsze kosteczki czekolady,wrzucić żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolad i żelatyny,odstawić do przestygnięcia,mieszając co jakiś czas,rozlać do pucharków.
Wstawić na 10 min.do zamrażalnika,szybciej ściągnie.
Przy warstwie jasnej postępować podobnie,w rondelku doprowadzić prawie do wrzenia śmietankę z mlekiem,cukrem i ekstraktem z wanilii,zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatyną,dokładnie wymieszać,odstawić do przestudzenia i rozlać do pucharków na warstwę czekoladową,wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać wierzch kawałkami czekolady.









Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments