284
Lubimy różnego rodzaju naleśniki,racuszki i inne cuda,będąc mamą małego smyka staram się zawsze urozmaicać,śniadania i kolacje 😉
Składniki:
10 szt.
1 szkl.ciepłego kefiru
1 jajko L
150 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody
2 łyżki oleju
pół szkl.wrzącej wody
1 łyżka cukru brązowego
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ciepły kefir,jajko,cukier i sól wymieszać w misce,przesiać przez sitko mąkę i jeszcze raz dobrze wymieszać,ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany.
Do wrzącej wody wsypać sodę,szybko wymieszać,wlać do ciasta,wlać olej i wszystko dokładnie wymieszać,odstawić na 20 min.
Pierwszego naleśnika smażyć na posmarowanej olejem patelni,
następne już bez użycia oleju.
Smażymy z obu stron na rumiano,podajemy z ulubioną konfiturą,dżemem,lub serem,u nas doskonale sprawdzają się z Przysmakiem Owocowym-Cztery Owoce oraz Przysmakiem Owocowym-Wiśnie Firmy Stovit smaczne i nie za słodkie,pycha 🙂
Jaka pyszna propozycja!
ciekawy przepis .
wyglądają pięknie!
Naleśniki to u mnie często baza niedzielnych śniadań 🙂