937
Coś lekkiego i smacznego a do tego pięknie prezentuje się na stole 🙂 Taka szybka letnia przekąska.
Składniki:
1 bakłażan
2 średnie pomidory
1 ogórek zielony
mały słoiczek ciemnych oliwek
Farsz Serowy:
100 g żółtego sera
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić po skosie w 1 cm plastry,wrzucić do durszlaka posolić i dobrze wymieszać,odstawić na 15 min.żeby puścił sok.
Po tym czasie opłukać pod zimną wodą,osuszyć ręcznikiem,delikatnie posolić i obtaczać w mące,smażyć na rozgrzanym oleju,na średnim ogniu z obu stron na rumiano,wykładać na ręcznik papierowy.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać majonez,przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
Pomidory i ogórki pokroić w cienkie plasterki,pod lekkim skosem,oliwki przekroić na pół.
Każdy plasterek bakłażana smarujemy farszem serowym,kładziemy na to plasterek pomidora,ogórka i połowę oliwki.
Układamy na talerzu zaczynając od brzegów,a później uzupełniając środek,całość dekorujemy koperkiem.
Wypróbuję, wygląda wspaniale ☺
Jest zasada, aby nie łączyć ogórka z pomidorem…
Każda kucharka ma swoje zasady…
Beautiful.
Piękne to 😍
ale ślicznie wygląda!!!