Penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Słodko Słodka
16 komentarzy

Szybkie danie obiadowe z prostych składników. Makarony lubimy pod każdą postacią, zawsze bardzo chętnie zjadamy z sosem pomidorowym, a dziś dodatkowo wzbogacony o pierś z kurczaka i liście szpinaku. Przeważnie muszę się nie źle nagimnastykować, żeby przemycić synowi szpinak i zawarte w nim witaminy, o dziwo w tej wersji zjadł ze smakiem. Jednak sos pomidorowy z dodatkiem szpinaku ma moc 🙂 Obiad był szybki, pyszny i prosty. Taki obiad jest mało kłopotliwy i przygotujesz go dosłownie w 30 min.

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • 450 g szpinaku w liściach użyłam mrożonego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 700 g passaty pomidorowej z czosnkiem
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g makaronu penne

Przygotowanie:

  • Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wedle uznania, przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pieprzem, ulubioną przyprawą do drobiu. Mięso można odstawić na parę godz. do lodówki lub od razu wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem i podsmażyć do zarumienienia, następnie przełożyć do garnka.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć dosłownie 2 min. Przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem, zalać passatą pomidorową i gotować na małym ogniu ok. 15 min. na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z ugotowanym makaronem.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ervi

Lubicie makaron? 🙂

Marzena

Jak pysznie. Uwielbiam makaron pod każdą postacią 🙂

Beata M.

Jaki ten sos musi być pyszny. A ja chyba jeszcze nigdy nie łączyłam szpinaku z pomidorami. Niedopatrzenie 😉

Marta

Tak się przed chwilą zastanawialam, co przygotować na obiad. Miałam ochotę na jakiś makaron z mięskiem, jednoczesnie chciałam przygotować cos lekkiego oraz szybkiego. Nie miałam tylko pomysłu na to, co mogłoby to być 🙂 A tutaj taki świetny przepis. Mam w domu wszystkie skladniki, tak wiec nie będę musiała nawet po pracy wstępować do sklepu.

Szpinak jednak użyję nie mrożony, ale z mojego własnego ogródka. Szczególnie, że obrodził mi w tym roku bardzo ładnie!

Z makaronu i warzyw zawsze można wymyślić coś pysznego 🙂

Wioleta

Jak ja uwielbiam makaron! Pychota.

iza

to danie zdecydowanie dla mojej córki

Katarzyna

Ja bym szpinak i czosnek ładowała do wszystkiego 😉