Szybkie danie obiadowe z prostych składników. Makarony lubimy pod każdą postacią, zawsze bardzo chętnie zjadamy z sosem pomidorowym, a dziś dodatkowo wzbogacony o pierś z kurczaka i liście szpinaku. Przeważnie muszę się nie źle nagimnastykować, żeby przemycić synowi szpinak i zawarte w nim witaminy, o dziwo w tej wersji zjadł ze smakiem. Jednak sos pomidorowy z dodatkiem szpinaku ma moc 🙂 Obiad był szybki, pyszny i prosty. Taki obiad jest mało kłopotliwy i przygotujesz go dosłownie w 30 min.
Składniki:
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona przyprawa do drobiu
- 450 g szpinaku w liściach użyłam mrożonego
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 700 g passaty pomidorowej z czosnkiem
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 500 g makaronu penne
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wedle uznania, przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pieprzem, ulubioną przyprawą do drobiu. Mięso można odstawić na parę godz. do lodówki lub od razu wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem i podsmażyć do zarumienienia, następnie przełożyć do garnka.
- Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć dosłownie 2 min. Przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem, zalać passatą pomidorową i gotować na małym ogniu ok. 15 min. na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z ugotowanym makaronem.
Lubicie makaron? 🙂
Ogólnie straszne z nas kartoflarze 😉 ale makarony też lubimy.
Jak pysznie. Uwielbiam makaron pod każdą postacią 🙂
U nas zawsze więcej makaronów, jak jest tak ciepło, wiadomo szybki obiad i wypad z kuchni 😉
Jaki ten sos musi być pyszny. A ja chyba jeszcze nigdy nie łączyłam szpinaku z pomidorami. Niedopatrzenie 😉
Koniecznie musisz trzasnąć takie połączenie, jak mój młody wcinał tzn. że dobre połączenie 😉
Tak się przed chwilą zastanawialam, co przygotować na obiad. Miałam ochotę na jakiś makaron z mięskiem, jednoczesnie chciałam przygotować cos lekkiego oraz szybkiego. Nie miałam tylko pomysłu na to, co mogłoby to być 🙂 A tutaj taki świetny przepis. Mam w domu wszystkie skladniki, tak wiec nie będę musiała nawet po pracy wstępować do sklepu.
Szpinak jednak użyję nie mrożony, ale z mojego własnego ogródka. Szczególnie, że obrodził mi w tym roku bardzo ładnie!
Zazdroszczę tego świeżego szpinaku 🙂 Może i ja w przyszłym roku będę mogła się cieszyć swoim, bo mamy w planie małą folię postawić 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Z makaronu i warzyw zawsze można wymyślić coś pysznego 🙂
To prawda, pysznego i szybkiego 🙂
Jak ja uwielbiam makaron! Pychota.
U nas zawsze makarony na szybko 😉
to danie zdecydowanie dla mojej córki
U nas takie makarony zawsze na szybko i jak jest gorąco, że w kuchni nie idzie usiedzieć 😉
Ja bym szpinak i czosnek ładowała do wszystkiego 😉
Ja tak mam z czosnkiem aż mój mąż na mnie gada, że wszędzie tylko czosnek prykuje 😉