Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami.

Słodko Słodka
9 komentarzy


 Wersja
bardziej świąteczna,co roku przygotowuje tradycyjne pierogi oraz pieczone,które robię po Mikołajkach i wkładam do zamrażalnika,zawsze starcza na Święta i Sylwka też ;-)Polecam,bo są mega smaczne.
Składniki:
25 szt.
Ciasto:
3 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
pół szkl.śmietany kwaśnej 18 %
50 g świeżych drożdży
pół kostki masła lub margaryny (125 g)
2 jajka
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej

2 duże marchewki

500 g pieczarek

2 cebule

sól i pieprz do smaku

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

olej do smażenia
Dodatkowo:
rozbełtane jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
sezam lub czarnuszka do posypania 

Przygotowanie:
Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać),wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą 
wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min.do 1 godz.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie lub do brytfanny.
  zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na cienkie plasterki pieczarki, 
smażyć
do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i
pieprzem,następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę,całość
dokładnie wymieszać.
Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.

Na koniec doprawić,solą i pieprzem do smaku.

Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę
przesiać do miski,wsypać cukier i sól,wymieszać,wrzucić posiekane na
mniejsze kawałki masło lub margarynę,wbić jajka,oraz wlać wymieszaną z
pokruszonymi drożdżami śmietanę,
całość wyrobić ręką lub mikserem,na jednolite ciasto odchodzące od misy miksera i od ręki.
 Gotowe ciasto przełożyć na folie spożywczą,zawinąć i wrzucić do lodówki na 1 godz.przez ten czas podrośnie.

 Po
godz.wyjąć ciasto z lodówki,podzielić na pół i rozwałkować na
delikatnie podsypanym mąką blacie,lub macie silikonowej,najlepiej
rozwałkować na grubość 2-4 mm(musicie wyczuć waszą grubość),wyciąć
kubkiem krążki,u mnie średnicy 10 cm,

 każdy krążek jeszcze raz delikatnie rozwałkować góra-dół i na boki,nałożyć sporą łyżkę farszu i zlepić górę palcami.

Gotowe pierożki odkładać na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,przykryć
ściereczką i przygotować kolejną turę pierogów na drugą blaszkę,w
między czasie włączyć piekarnik,ustawić temp.na 180 C,posmarować pierogi
rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką,
wstawić pierwszą blaszkę do piekarnika,piec ok.20 min.do zrumienienia.

Ciasto
jest fajne i smaczne,możecie z niego czarować różne smaczne cuda
np.paszteciki wigilijne można przygotować z tego ciasta szybciej i
zamrozić a dzień przed Wigilią wieczorem wyjąć z zamrażalnika,w dzień
Wigilii podpiec w piekarniku.


Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

bardzo mi się ta wersja podoba

Malwina

Robię podobne do barszczu na zakwasie. Pyszności 🙂

Magda

Bardzo apetyczne, uwielbiam pieczone pierogi 🙂

Dorota

Pieczone pierogi z pieczarkami od wielu lat są jedną z 12 potraw na wigilijnej kolacji. Pycha:)

Unknown

Kolejne pyszności dołącza do "moich"przepisow

Dorka

Zamrozić upieczone i pózniej zmrożone do piekarnika?

Unknown

Super pyszne wyszły, pozdrawiam i dziękuję za takie wspaniałe przepisy

Maja

Właśnie robię, jestem ciekawa jaki będzie efekt😁

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies