wyrabiamy ciasto ręcznie,lub mikserem do momentu aż będzie odchodziło od ręki,lub misy miksera,wyrobione ciasto przekładamy do misy posmarowanej oliwą,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz.aż podwoi swoją objętość.
następnie wrzucić kaszankę pokrojoną na mniejsze kawałki,i smażyć na średnim ogniu do uzyskania jednolitego farszu,doprawić do smaku solą i pieprzem,wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
zlepić górę palcami i zrobić tzw.”falbankę”lub inny rodzaj wykończenia,taki jaki najczęściej robicie przy Waszych pierogach.
przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok.30 min.po tym czasie posmarować pierożki rozbełtanym jajkiem z mlekiem,
można posypać sezamem,i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 20-25 min.
Przepadam za kaszanką, to coś dla mnie 🙂
Kaszanka chodziła za mną już od dłuższego czasu :-)te pierogi wymiatają 😉
z kaszanką! <3 <3 omamuniu! biorę wszystkie! 🙂
Kaszanka wymiata 😉