4,8K
Święta zbliżają się dużymi krokami,te pierogi to Petarda !!! Są rewelacyjne,możecie je zrobić z dowolnym farszem,nadziać pieczarkami,lub kapustą kiszoną,mięsem mielonym itp.możliwości jest wiele.
Składniki:
25 szt.
Ciasto:
3 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
pół szkl.śmietany kwaśnej 18 %
50 g świeżych drożdży
pół kostki masła lub margaryny (125 g)
2 jajka
Farsz:
450 g szpinaku mrożonego(świeży jest najlepszy)
2 średnie cebulę
130 g sera typu feta
sól i pieprz do smaku
2 spore ząbki czosnku
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
Dodatkowo:
rozbełtane jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
sezam lub czarnuszka do posypania
odrobina oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski,wsypać cukier i sól,wymieszać,wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło lub margarynę,wbić jajka,oraz wlać wymieszaną z pokruszonymi drożdżami śmietanę,
całość wyrobić ręką lub mikserem,na jednolite ciasto odchodzące od misy miksera i od ręki.
Gotowe ciasto przełożyć na folie spożywczą,zawinąć i wrzucić do lodówki na 1 godz.przez ten czas podrośnie,a my robimy farsz.
Cebulkę
obrać,umyć i posiekać w kosteczkę,wrzucić na patelnię z odrobiną
oleju,
obrać,umyć i posiekać w kosteczkę,wrzucić na patelnię z odrobiną
oleju,
gdy się rumieni dodać szpinak,i smażyć do zredukowania
wody,przyprawić solą i pieprzem,pamiętając o tym,że ser feta jest
również słony,wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,oraz
śmietanę,dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min,zdjąć z ognia,ser feta pokroić w kosteczkę i dodać do
szpinaku,całość wymieszać i nadzienie gotowe,
wody,przyprawić solą i pieprzem,pamiętając o tym,że ser feta jest
również słony,wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,oraz
śmietanę,dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min,zdjąć z ognia,ser feta pokroić w kosteczkę i dodać do
szpinaku,całość wymieszać i nadzienie gotowe,
żeby szybciej ostygło wystawiłam na dwór.
Po godz.wyjąć ciasto z lodówki,podzielić na pół i rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,lub macie silikonowej,najlepiej rozwałkować na grubość 2-4 mm(musicie wyczuć waszą grubość),wyciąć kubkiem krążki,u mnie średnicy 10 cm,
każdy krążek jeszcze raz delikatnie rozwałkować góra-dół i na boki,nałożyć sporą łyżkę farszu
i zlepić
górę palcami,
górę palcami,
zrobić tzw.”falbankę”lub inny rodzaj wykończenia,taki jaki najczęściej robicie przy Waszych pierogach.
Gotowe pierożki odkładać na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,
przykryć ściereczką i przygotować kolejną turę pierogów na drugą blaszkę,w między czasie włączyć piekarnik,ustawić temp.na 180 C,posmarować pierogi rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką,
wstawić pierwszą blaszkę do piekarnika,piec ok.20 min.do zrumienienia.
Ciasto jest fajne i smaczne,możecie z niego czarować różne smaczne cuda np.paszteciki wigilijne można przygotować z tego ciasta szybciej i zamrozić a dzień przed Wigilią wieczorem wyjąć z zamrażalnika,w dzień Wigilii podpiec w piekarniku.
ale pysznosci
Wspaniały pomysł
Ale pięknie zawinięte pierożki! Jak to zrobiłaś? Zdradź sekret 🙂
Jest to tak zwana "falbanka",jak zdążę to wrzucę filmik przed świętami na fp,ale nie obiecuje.
Zakochałam się w tych pierożkach <3 Piękne!
Szpinak i feta to bardzo udane połączenie. Super pierożki, idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pudełka.
Lubię takie pierożki, mniam.
Dzień dobry, chcę zrobić szybciej z tego ciasta paszteciki ale jak je zamrozić? Jak ułożę jeden na drugim to się posklejają. Jak rozmroze to nie będą się kleić? Z góry dziękuję za odpowiedź
Kasiu najlepiej zrobić i rozłożyć sobie na talerzu wrzucić do zamrażalnika, jak będą na tyle twarde, żeby się nie posklejały to wtedy wrzuć jak leci do woreczka strunowego, czy w pojemniki, ja akurat mam woreczki strunowe zawsze i tak samo robię z pierogami. Pozdrawiam serdecznie 🙂
A czy ciasto może poczekać w lodówce do następnego dnia?