Pielmieni-Pierożki z Kuchni Rosyjskiej.

Słodko Słodka
0 komentarze



Miałam robić tradycyjne pierożki,a poniosło mnie do kuchni rosyjskiej.Spodobało mi się bardzo ciasto z dodatkiem sody i koperku.Cóż mogę powiedzieć smakowały nam bardzo,będę wracać do tego przepisu.
 Składniki:
 50 szt.
Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 ml kefiru
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody
pół pęczka koperku
szczypta soli
Farsz:
500 g mięsa mielonego u mnie zmielona pierś z indyka
1 cebula
2 szczypty curry
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
ulubione przyprawy do mielonego
4 listki laurowe
50 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
śmietana kwaśna do polania
koperek do posypania 
olej do smażenia cebuli

Przygotowanie:
Jajko ubić ze szczyptą soli,wlać ciepły kefir,wsypać sodę dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min. 
Koperek umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,usunąć grube łodyżki,

posiekać drobno,wrzucić do masy kefirowo-jajecznej,wymieszać i stopniowo wsypywać przesianą przez sitko mąkę,zagniatać ciasto.

Gotowe ciasto wrzucić do miseczki,

przykryć ręcznikiem i odstawić by odpoczęło na 20 min.przez ten czas przygotować farsz.

Do szklanki wlać 50 ml wrzątku i wrzucić 2 listki laurowe,pozostawić do wystygnięcia,listki wyjąć a wodę wlać do mięsa mielonego.
Cebulkę posiekać drobno i przesmażyć na odrobinie oleju z curry i solą do smaku,letnią wrzucić do mięsa,przecisnąć przez praskę czosnek,wsypać majeranek,ulubione przyprawy do mielonego,sól i pieprz do smaku,całość dokładnie wymieszać do połączenia.

Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,wykrawać kółeczka kieliszkiem o średnicy 4-7 cm,na każde koło nałożyć małą kulkę farszu mięsnego,

zlepić brzegi ciasta i wywinąć oba brzegi do środka,zlepić jak uszka.

Pierożki układać na ściereczce,

na czas sklejania reszty przykryć ściereczką.

Zagotować wodę w garnku z odrobiną soli,z listkami laurowymi,wrzucać na wrzątek pierożki i gotować od momentu zagotowania 7 min.
Nie wrzucać zbyt dużej ilości na raz,ponieważ pierożki jeszcze się rozrosną w trakcie gotowania.

Wyciągać łyżką cedzakową na talerz,polać śmietaną i posypać koperkiem.
Pierożki polane śmietaną są obłędne,pycha.
Poza kadrem było więcej tej śmietany 😉






 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments