Pierniczki Świąteczne.

Słodko Słodka
1 komentarze
Mamy grudzień,więc czas pomyśleć o pierniczkach,trzeba czymś zając małe rączki 😉 Mój synek,mały pomocnik był zachwycony wykrawaniem tych cudeniek 🙂 Póki co pokazuje Wam „golasy”na lukrowanie przyjdzie czas.

Składniki:
czekolada gorzka 100 g
80 g masła
0,5 szkl.brązowego cukru
6-7 łyżek miodu
ok.2,5 szkl.mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko L
Przygotowanie:
Czekoladę,masło,cukier brązowy i miód

 rozpuścić w rondelku stale mieszając aż do rozpuszczenia się cukru,odstawić do wystygnięcia,następnie wbić jajko,przesiać przez sitko mąkę z sodą i przyprawą do piernika,wyrobić gładkie i lśniące ciasto,zawinąć w folię i wrzucić na pół godz.do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym delikatnie mąką,na grubość 2-3 mm i wykrawać pierniczki .Wykrojone pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy ok 10 min.

Pierniczki najlepiej włożyć na 2,3 doby do szczelnie zamkniętej puszki,na dnie układając kawałek jabłka,dzięki temu zmiękną i będą cudnie pachnieć świętami.
Pierniczki udekorować wedle uznania lukrem królewskim. 

#cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant

 


Złocista Kuchnia Diamant

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Piguła gotuje

Super przepis, dziękuję za pomysł, na pewno skorzystam ��