Piernik drożdżowy z powidłami

Słodko Słodka
8 komentarzy
Święta zbliżają się dużymi krokami, więc postanowiłam przetestować dla Ciebie przepis na piernik drożdżowy z powidłami. Piernik ten jest prosty i szybki do przygotowania. Powiem Wam, że wyszedł przepyszny, puszysty i mięciutki, długo zachowuje świeżość, rewelacja. Ciasto możesz podzielić i upiec w 3 blaszkach, ja tu poszłam na łatwiznę i upiekłam całość w jednej blaszce, następnie przekroiłam tylko na pół. Gdybym miała piec ten piernik na święta, a nie tak do kawy na teraz, zapewne bym go bardziej dopieściła, a powiem Ci, że warto!!! U mnie na święta nie może zabraknąć piernika dojrzewającego, uwielbiam również piernik herbaciany i ten piernik drożdżowy to również mój faworyt. Jak wiadomo nie samymi piernikami w święta będziesz przyjmować gości, ale warto mieć zapisanych parę fajnych sprawdzonych przepisów. U mnie najczęściej na święta z ciast piekę piernik, sernik i zawsze jakieś nowe ciacho jeszcze robię, nie wspomnę o puszkach wypełnionych po brzegi ciastkami. A u Ciebie jakie ciacha królują w okresie świątecznym?
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 45 mins
Czas całkowity 1 hr
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Piernik drożdżowy z powidłami

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

  • 1 kostka drożdży - 100 g
  • 1 szkl. cukru
  • 7 jajek - L
  • 1 szczypta soli
  • ¾ szkl. miodu - może być również sztuczny, ja użyłam miód wielokwiatowy
  • ¾ szkl. oleju
  • 350 g mąki pszennej luksusowej
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Dodatkowo

  • 1 słoik powideł - użyłam domowe powidła 400 g
  • 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady

Polewa

  • ½ kostki masła lub margaryny
  • ½ szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

Sposób wykonania

  • Do większej miski wrzuć rozdrobnione drożdże i wsyp cukier, utrzyj mikserem krótko, następnie dodaj żółtka i ponownie całość krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia.
    Wlej miód i olej, przesiej przez sitko mąkę z sodą, oraz wsyp przyprawę do piernika.
    Całość wymieszaj krótko na najniższych obrotach miksera i odstaw na bok.
    Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, wmieszaj delikatnie do przygotowanego ciasta i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temp. 170 °C 45 min. do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra- dół, bez termoobiegu.
    Po upieczeniu blaszkę wyjmij z piekarnika na blat i pozostaw do przestygnięcia.
    Gdy ciasto będzie już zimne przekrój je wzdłuż na pół.
    Ja tu poszłam na łatwiznę i przygotowałam na szybko do przełożenia domowe powidła śliwkowe z czekoladą.
    Czekoladę roztop na parze i wymieszaj z powidłami, następnie przełóż piernik.
    Na koniec przygotuj polewę.
    Masło lub margarynę rozpuść w rondelku na małym ogniu, wsyp cukier i podgrzewaj do rozpuszczenia.
    Wsyp kakao, wrzuć śmietanę, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
    Polewę pozostaw do wystygnięcia. Posmaruj przestudzoną polewą piernik i posyp ulubioną posypką lub pomiń ten krok.
    Piernik wstaw na parę godz. do lodówki, żeby polewa dobrze ściągnęła i przełożenie ciasta również.
    Smacznego!!!
  • Jeśli będziesz piec 3 oddzielne placki, wtedy czas pieczenia każdego z placków to 10 – 15 min. w zależności od mocy piekarnika.
  • U mnie dzisiaj przełożenie na szybko, ale Ty możesz się pobawić i przygotować np. ulubiony krem do piernika.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik drożdżowy z powidłami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Uwielbiam pierniki, a ten wygląda obłędnie 😉

Wioleta Sadowska

Wow, jak on wygląda na tym zdjęciu. Rewelacja.

Edyta

Wyśmienity domowy piernik. Na Święta idealny i nawet czas przedświąteczny. 🙂

Dzidzia

Używam zawsze suchych drożdży. Zawsze masło . Mąkę luksusową jakiego typu 550 , 450 , 405 ?