1,9K
Jak wykonać przepis na – Piernik drożdżowy z powidłami
Święta zbliżają się dużymi krokami, więc postanowiłam przetestować dla Ciebie przepis na piernik drożdżowy z powidłami. Piernik ten jest prosty i szybki do przygotowania. Powiem Wam, że wyszedł przepyszny, puszysty i mięciutki, długo zachowuje świeżość, rewelacja. Ciasto możesz podzielić i upiec w 3 blaszkach, ja tu poszłam na łatwiznę i upiekłam całość w jednej blaszce, następnie przekroiłam tylko na pół. Gdybym miała piec ten piernik na święta, a nie tak do kawy na teraz, zapewne bym go bardziej dopieściła, a powiem Ci, że warto!!! U mnie na święta nie może zabraknąć piernika dojrzewającego, uwielbiam również piernik herbaciany i ten piernik drożdżowy to również mój faworyt. Jak wiadomo nie samymi piernikami w święta będziesz przyjmować gości, ale warto mieć zapisanych parę fajnych sprawdzonych przepisów. U mnie najczęściej na święta z ciast piekę piernik, sernik i zawsze jakieś nowe ciacho jeszcze robię, nie wspomnę o puszkach wypełnionych po brzegi ciastkami. A u Ciebie jakie ciacha królują w okresie świątecznym?
Potrzebne składniki
Blaszka 25×36 cm
- 1 kostka drożdży - 100 g
- 1 szkl. cukru
- 7 jajek - L
- 1 szczypta soli
- ¾ szkl. miodu - może być również sztuczny, ja użyłam miód wielokwiatowy
- ¾ szkl. oleju
- 350 g mąki pszennej luksusowej
- 3 łyżeczki sody
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
Dodatkowo
- 1 słoik powideł - użyłam domowe powidła 400 g
- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
Polewa
- ½ kostki masła lub margaryny
- ½ szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
Sposób wykonania
- Do większej miski wrzuć rozdrobnione drożdże i wsyp cukier, utrzyj mikserem krótko, następnie dodaj żółtka i ponownie całość krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia.Wlej miód i olej, przesiej przez sitko mąkę z sodą, oraz wsyp przyprawę do piernika.Całość wymieszaj krótko na najniższych obrotach miksera i odstaw na bok.Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, wmieszaj delikatnie do przygotowanego ciasta i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp. 170 °C 45 min. do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra- dół, bez termoobiegu.Po upieczeniu blaszkę wyjmij z piekarnika na blat i pozostaw do przestygnięcia.Gdy ciasto będzie już zimne przekrój je wzdłuż na pół.Ja tu poszłam na łatwiznę i przygotowałam na szybko do przełożenia domowe powidła śliwkowe z czekoladą.Czekoladę roztop na parze i wymieszaj z powidłami, następnie przełóż piernik.Na koniec przygotuj polewę.Masło lub margarynę rozpuść w rondelku na małym ogniu, wsyp cukier i podgrzewaj do rozpuszczenia. Wsyp kakao, wrzuć śmietanę, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Polewę pozostaw do wystygnięcia. Posmaruj przestudzoną polewą piernik i posyp ulubioną posypką lub pomiń ten krok. Piernik wstaw na parę godz. do lodówki, żeby polewa dobrze ściągnęła i przełożenie ciasta również. Smacznego!!!
- Jeśli będziesz piec 3 oddzielne placki, wtedy czas pieczenia każdego z placków to 10 – 15 min. w zależności od mocy piekarnika.
- U mnie dzisiaj przełożenie na szybko, ale Ty możesz się pobawić i przygotować np. ulubiony krem do piernika.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik drożdżowy z powidłami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Uwielbiam pierniki, a ten wygląda obłędnie 😉
Dziękuje ślicznie, taki piernik piekłam pierwszy raz, pyszny jest 🙂 Polecam serdecznie.
Wow, jak on wygląda na tym zdjęciu. Rewelacja.
Dziękuje, zdjęcie nie najlepsze, ale w smaku petarda 🙂
Wyśmienity domowy piernik. Na Święta idealny i nawet czas przedświąteczny. 🙂
Dziękuje serdecznie, pierwszy raz piekłam taki drożdżowy piernik, bo pierniczki drożdżowe znam, jeden z moich świątecznych faworytów wśród ciast. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Cxy jest potrzeba dodawać sodę jak są drożdze?
Czy jest potrzeba dodawać sodę jak są drożdze?
Używam zawsze suchych drożdży. Zawsze masło . Mąkę luksusową jakiego typu 550 , 450 , 405 ?
Mąka luksusowa typ 550 u mnie akurat.
Niesamowity pierniczek. Na drozdzach? Ciekawy przepis 🙂
Tak na drożdżach, wyjątkowo smaczny. Testowałam nowy przepis i muszę przyznać, że udany.