Czasem gdy zostaje mi ziemniaków od obiadu robię leniwe pierogi na kolacje,lub na drugi dzień na obiad,a zdarza się tak często jak mąż skrobie ziemniaki 😉

Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków  
250 g twarogu półtłustego
sól,pieprz do smaku
jajko
mąką ziemniaczana
Przygotowanie:
Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę,przyprawiamy,wbijamy jajko i wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle,aby ciasto się nie rozlatywało,daje zawsze na oko 4-5 łyżek,zagniatamy ciasto,dzielimy je na 3-4 części,z każdej części kulamy wałek gr.1-1,5 cm ,spłaszczamy górę i odcinamy nożem romby,gotujemy w osolonej,wrzącej wodzie,od momentu wypłynięcia 1-2 min.
Wykładamy na talerz łyżką cedzakową,na środku wrzucamy kawałek masełka,posypujemy cukrem i cynamonem,u mnie dodatkowo jeszcze ze śmietaną.

 
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
kawaczyherbata24
3 lat temu

Rzeczywiście przepis bardzo szybki i prosty. Do zapisania i wypróbowania 🙂